26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024

FIFA denda Mexico, penyokong hina Poland ketika Piala Dunia

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

FIFA bertindak menghukum Persekutuan Bola Sepak Mexico selepas penyokongnya melaungkan sorakan berunsur negatif dalam dua perlawanan Piala Dunia tahun lepas lapor tca/dpa.

“Jawatankuasa Tatatertib FIFA telah mengenakan denda terhadap Persekutuan Bola Sepak Mexico (berjumlah US$108,000),” menurut badan induk antarabangsa bola sepak itu dalam satu kenyataan hari ini.

Larangan itu berkaitan dengan pelanggaran artikel 13 kod tatatertib pertubuhan itu semasa perlawanan Mexico menentang Poland dan Arab Saudi di Qatar, menurut pegawai.

Perkara 13 menyatakan bahawa “mana-mana individu yang menyinggung maruah atau integriti sesebuah negara, seseorang atau kumpulan melalui perkataan atau tindakan yang menghina, mendiskriminasi atau menghina (dengan apa cara sekalipun) atas sebab… jantina, ketidakupayaan, orientasi seksual… akan dikenakan penggantungan selama sekurang-kurangnya 10 perlawanan atau tempoh tertentu, atau sebarang tindakan tatatertib lain yang dirasakan sesuai.”

Advertisements

Pada 23 November, jawatankuasa disiplin organisasi itu mengumumkan bahawa pihaknya telah “membuka prosiding terhadap Persekutuan Bola Sepak Mexico kerana laungan penyokongnya” semasa seri 0-0 menentang Poland.

Seminggu kemudian, siasatan kedua dijalankan selepas sorakan oleh penyokong ketika Mexico menang ke atas Arab Saudi 2-1.

Persekutuan Bola Sepak Mexico sebelum ini telah dikenakan sekatan disebabkan tingkah laku peminatnya – yang sering melaungkan kata-kata homofobik terhadap penjaga gol pihak lawan semasa perlawanan. 

-BERNAMA

Advertisements

Terkini

PM umum peruntukan RM31.7 juta untuk rancangan Felda

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kelulusan peruntukan sebanyak RM31.7 juta bagi melaksanakan projek ekonomi tambahan...

Lagi Artikel Berkaitan