27.3 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Kes Najib: Yana harap kerajaan pimpinan Anwar lebih terbuka

Semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari ini sangat penting bagi bapanya yang kini dipenjarakan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

ANAK Datuk Seri Najib Razak, Nooryana Najwa berharap kerajaan baharu pimpian Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat lebih terbuka dan memberi kebenaran agar perbicaraan kes SRC International Sdn Bhd (SRC) membabitkan bapanya dapat disiarkan secara langsung menerusi media.

Menurut Nooryana, ini kerana semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari depan sangat penting bagi bapanya yang kini menjalani hukuman penjara 12 tahun.

“Dari awal lagi, ayah saya minta perbicaraan kes dia disiarkan secara langsung agar rakyat faham apa sebenarnya yang berlaku di dalam mahkamah.

“Memandangkan semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari 2023 adalah sangat penting bagi ayah saya dan dia bakal dibebaskan sekiranya menang.

Baca juga:   PRN Johor: 1,021 pusat mengundi, 4,638 saluran dibuka esok

“Saya berpendapat bahawa kerajaan Anwar Ibrahim patut lebih terbuka dan bertindak telus dengan memberi kebenaran bagi perbicaraan ini disiarkan secara langsung melalui online streaming.

“Apakah pendapat sahabat-sahabat saya? Yes or no?” rayunya hari ini.

Pada Mac 2019, Najib yang juga bekas Perdana Menteri menyokong supaya perbicaraan tujuh pertuduhan melibatkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta disiarkan secara langsung.

Beliau berpendapat rakyat berhak untuk mendapatkan kebenaran berhubung tuduhan yang dilemparkan kepada dirinya selain dapat membantu ketelusan serta kedaulatan undang-undang.

Memetik laporan media tempatan, satu petisyen dalam talian yang dilancarkan bagi mendesak perbicaraan Najib disiarkan secara langsung telah meraih 34,901 tandatangan setakat pukul 9 malam, 30 Mac 2019.

Baca juga:   5,911 kes baharu, Selangor terus catat kes tertinggi

Bagaimanapun Menteri Komunikasi dan Multimedia yang ketika itu Gobind Singh Deo pada November 2018 pernah menolak cadangan itu dan berkata ia tidak akan disiarkan secara langsung di RTM dan saluran Bernama.

Oktober lalu, Mahkamah Persekutuan menetapkan tarikh 19, 20 dan 26 Januari tahun depan untuk mendengar semakan kes penyelewengan dana milik melibatkan Najib.

Najib, 69, kini menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas Mahkamah Persekutuan pada Ogos lepas mengekalkan sabitan dan hukuman penjara serta denda RM210 juta kerana menyalahgunakan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Baca juga:   44 saman dikeluarkan ke atas syarikat jual kit ujian kendiri tidak berdaftar

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Bot nelayan tempatan tiada lesen ditahan

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang menahan sebuah bot nelayan tempatan selepas didapati gagal mengemukakan lesen...

Lagi Artikel Berkaitan