27.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024

Kes Najib: Yana harap kerajaan pimpinan Anwar lebih terbuka

Semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari ini sangat penting bagi bapanya yang kini dipenjarakan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

ANAK Datuk Seri Najib Razak, Nooryana Najwa berharap kerajaan baharu pimpian Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat lebih terbuka dan memberi kebenaran agar perbicaraan kes SRC International Sdn Bhd (SRC) membabitkan bapanya dapat disiarkan secara langsung menerusi media.

Menurut Nooryana, ini kerana semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari depan sangat penting bagi bapanya yang kini menjalani hukuman penjara 12 tahun.

“Dari awal lagi, ayah saya minta perbicaraan kes dia disiarkan secara langsung agar rakyat faham apa sebenarnya yang berlaku di dalam mahkamah.

“Memandangkan semakan kehakiman kes SRC yang akan bermula pada 19 Januari 2023 adalah sangat penting bagi ayah saya dan dia bakal dibebaskan sekiranya menang.

“Saya berpendapat bahawa kerajaan Anwar Ibrahim patut lebih terbuka dan bertindak telus dengan memberi kebenaran bagi perbicaraan ini disiarkan secara langsung melalui online streaming.

“Apakah pendapat sahabat-sahabat saya? Yes or no?” rayunya hari ini.

Pada Mac 2019, Najib yang juga bekas Perdana Menteri menyokong supaya perbicaraan tujuh pertuduhan melibatkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta disiarkan secara langsung.

Advertisements

Beliau berpendapat rakyat berhak untuk mendapatkan kebenaran berhubung tuduhan yang dilemparkan kepada dirinya selain dapat membantu ketelusan serta kedaulatan undang-undang.

Memetik laporan media tempatan, satu petisyen dalam talian yang dilancarkan bagi mendesak perbicaraan Najib disiarkan secara langsung telah meraih 34,901 tandatangan setakat pukul 9 malam, 30 Mac 2019.

Bagaimanapun Menteri Komunikasi dan Multimedia yang ketika itu Gobind Singh Deo pada November 2018 pernah menolak cadangan itu dan berkata ia tidak akan disiarkan secara langsung di RTM dan saluran Bernama.

Oktober lalu, Mahkamah Persekutuan menetapkan tarikh 19, 20 dan 26 Januari tahun depan untuk mendengar semakan kes penyelewengan dana milik melibatkan Najib.

Najib, 69, kini menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas Mahkamah Persekutuan pada Ogos lepas mengekalkan sabitan dan hukuman penjara serta denda RM210 juta kerana menyalahgunakan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

-EDISI9

Advertisements

Terkini

212 terima penajaan Biasiswa YDPA sejak 2006 – Wan Dahlan

SERAMAI 212 warganegara Malaysia telah menerima Biasiswa Yang di-Pertuan Agong (BYDPA) menerusi 19 penawaran sejak diperkenalkan pad 2006 sehingga...

Lagi Artikel Berkaitan