24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

Kalendar Akademik Sesi 2023/2024 bermula 19 Mac 2023

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan sesi persekolahan Kalendar Akademik bagi sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan bagi sesi 2023/2024 akan bermula pada 19 Mac 2023 (Kumpulan A) dan 20 Mac 2023 (Kumpulan B).

KPM menerusi kenyataan yang dikeluarkan berkata, sesi persekolahan melibatkan negeri Kumpulan A iaitu Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) bermula pada 19 hingga 9 Mac 2024, sementara 20 Mac 2023 hingga 10 Mac 2024 untuk negeri Kumpulan B melibatkan Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Menurutnya, berdasarkan Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Bilangan 2 Tahun 2021 sebelum ini, sesi persekolahan baru 2023/2024 sepatutnya bermula pada 12 Mac 2023.

“Bagaimanapun, ketetapan baharu itu dibuat supaya pengoperasian peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan KPM dapat dilaksanakan dengan lancar.

“Selain itu, perubahan permulaan sesi sekolah itu turut dilakukan supaya sesi persekolahan bagi Kalendar Akademik Sesi 2023/2024 dikekalkan pada Mac 2023.

Baca juga:   Calon SPM yang gagal dapat sijil boleh duduki ujian ulangan

“Ia juga bagi memastikan KPM mematuhi Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penggal, Hari dan Cuti Sekolah) 1998 (Pindaan) 2021 supaya sesi persekolahan tidak kurang daripada 190 hari,” katanya.

KPM berkata, pihaknya juga mengambil maklum cadangan daripada beberapa pihak untuk mengembalikan permulaan sesi persekolahan kepada bulan Januari.

”KPM berpandangan perkara ini boleh dilaksanakan dengan memendekkan cuti persekolahan secara berperingkat bermula daripada tahun 2023 sehingga 2026 dengan pematuhan kepada jumlah hari persekolahan dalam kalendar akademik.

Baca juga:   Pengedar dadah cuba rempuh anggota polis ditahan

”Namun, mengambil kira kebajikan para guru, murid dan kesan kepada ekonomi negara, KPM mengambil keputusan untuk menangguhkan cadangan ini bagi meminimakan impak kepada pihak-pihak berkaitan,” katanya.

Tambah KPM, ia juga mengambil kira pelbagai pandangan yang diterima daripada pemegang taruh untuk mengelakkan peperiksaan SPM diadakan pada bulan November dan Disember kerana bertembung dengan musim tengkujuh.

“Pelaksanaan peperiksaan SPM dalam musim tengkujuh boleh menimbulkan tekanan bukan sahaja bagi guru dan petugas peperiksaan, malah kepada murid dan ibu bapa yang terlibat.

“Apabila SPM diadakan pada Februari atau Mac, tempoh menunggu untuk calon terbabit bagi kemasukan ke universiti juga akan lebih pendek berbanding sebelum ini.

“Walau bagaimanapun, KPM sentiasa melihat kepada keperluan dan kesesuaian penyediaan kalendar akademik untuk tahun seterusnya bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan secara optimum,”kata KPM.

Baca juga:   Rogol adik ipar, tukang kebun dipenjara 20 tahun, 20 sebatan

Kalendar Akademik Sesi 2023/2024 boleh di muat turun melalui laman sesawang KPM di pautan https//www.moe.gov.my/takwim. – Edisi 9

Wartawan

Terkini

Cerun runtuh: Jalan depan Balai Polis Senawang ditutup sementara

JALAN Persiaran Senawang 3 (N035) berhadapan Balai Polis Senawang, ditutup sementara kepada semua jenis kenderaan akibat cerun runtuh di...

Lagi Artikel Berkaitan