24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Hantaran 2019 ditular semula, polis sudah ambil tindakan

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KENYATAAN yang menyentuh sensitiviti kaum dari pengguna Facebook bernama ‘Nazrul Nazari’ yang tular di media sosial baru-baru ini merupakan isu lama pada tahun 2019.

Setiausaha Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, pihaknya mengesan penularan semula hantaran berbaur perkauman itu di pelbagai platform media sosial, hari ini.

Menurutnya, hantaran tersebut telah dimuat naik pada bulan Ogos 2019 oleh pemilik akaun Facebook ‘Nazrul Nazari’.

“Seorang lelaki tempatan berusia 33 tahun telah ditangkap 1 April lalu dan didakwa di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Justeru itu orang awam dinasihatkan supaya tidak menularkan sebarang berita lama atau dikitar semula, yang boleh mendatangkan kegusaran dalam kalangan masyarakat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu tular sebuah hantaran melalui kumpulan Facebook ‘KERAJAAN PERPADUAN YDPA’ dengan memetik kenyataan menyentuh sensitiviti perkauman oleh seorang pengguna Facebook bernama ‘Nazrul Nazari’.

Baca juga:   Calon Timbalan Ketua Polis Negara dikenal pasti - KPN

Dalam tangkap layar yang tular di media sosial itu, terpampang di ruangan komen dari ‘Nazrul Nazari’ yang tertulis ‘Bila 13 mei nak berulang… tak sabar nak bunuh india china’,” katanya

-EDISI9

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan