28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 18, 2024

Bot nelayan asing ceroboh perairan negara ditahan

Hasil pemeriksaan mendapati bot terbabit berpangkalan di Pantai Labu, Sumatera Utara dan dikendalikan oleh empat kru warga negara jiran itu.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang menahan sebuah bot nelayan asing kerana menceroboh perairan negara di kedudukan 26 batu nautika barat Pulau Kendi dekat sini semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak Mohamed berkata, kejadian berlaku ketika pihaknya membuat rondaan Op Tanjung.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan mendapati bot terbabit berpangkalan di Pantai Labu, Sumatera Utara dan dikendalikan oleh empat kru warga negara jiran itu.

“Kesemua mereka berumur lingkungan 35 hingga 50 tahun.

“Setelah pemeriksaan kesemua mereka gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri dan permit menangkap ikan di perairan Malaysia,” katanya hari ini.

Abd Razak berkata, nelayan terbabit disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu menangkap ikan di perairan Malaysia tanpa permit daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan diri yang sah.

“Bot serta kru ditahan termasuk hasil laut dibawa di Jeti Polis Marin Batu Uban untuk diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, Maritim Malaysia akan sentiasa memantau dan memastikan perairan negara terkawal dari sebarang pencerobohan bot nelayan asing yang cuba mencuri hasil laut di perairan Malaysia. – Edisi 9

Terkini

Piala Asia B23: Harimau Muda gagal jinakkan Uzbekistan

HASRAT skuad Harimau Muda negara untuk meraih sekurang-kurangnya satu mata daripada juara edisi 2018, Uzbekistan gagal apabila ditundukkan 0-2...

Lagi Artikel Berkaitan