31.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 6, 2022

SPR tetapkan 7 Disember hari mengundi DUN Tioman

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

TARIKH pengundian Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) bagi DUN Tioman ditetapkan pada 7 Disember ini susulan kematian calon Perikatan Nasional (PN), Md Yunus Ramli pagi ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Ghani Salleh berkata, tempoh berkempen ditetapkan selama 13 hari, selepas hari penamaan pada 23 November.

Katanya, hari mengundi awal pula ditetapkan pada 3 Disember.

“Calon-calon yang sah dinamakan sebelum ini dikehendaki hadir ke pusat penamaan calon bagi tujuan cabutan undi untuk menentukan giliran pada kertas undi.

“Bakal calon baharu yang ingin bertanding…hendaklah menyerahkan kertas penamaan calon yang lengkap diisi dan disemak oleh pejabat pegawai pengurus oleh calon atau penyokong atau pencadangnya semasa hari penamaan calon,” katanya, lapor Free Malaysia Today.

SPR memaklumkan daftar pemilih yang akan digunakan untuk PRU DUN Tioman adalah yang terkini sehingga daftar pemilihan tambahan Ogos 2022 yang dikemaskini sehingga 9 Oktober.

Baca juga:   Kelantan FC tidak kompromi provokasi cetus pergaduhan

Proses pengundian PRU15 di DUN Tioman ditunda susulan kematian calon Perikatan Nasional Md Yunus Ramli.

Yunus, 61, meninggal dunia di Hospital Kuala Rompin, Pahang pada 3.30 pagi tadi, dipercayai akibat komplikasi jantung.

Beliau dijadualkan bersaing dengan empat calon lain, iaitu bekas penyandang Mohd Johari Hussain (Barisan Nasional), Mohd Fadzli Mohd Ramly (Pakatan Harapan), Osman A Bakar (Pejuang), dan calon bebas, Sulaiman Bakar.

Wartawan

Terkini

Muhyiddin belanja wang KWSP untuk rakyat – Anwar

PERBELANJAAN kerajaan Perikatan Nasional (PN) semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk rakyat sebahagian besarnya diambil daripada Kumpulan Wang Simpanan...

Lagi Artikel Berkaitan