29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Menanti berita gembira daripada Mahdzir untuk peserta Felcra

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

Oleh ZULKIFLEE BAKAR

APAKAH para peserta Felcra akan menerima berita baik tidak lama lagi?

Itulah persoalan yang bermain dalam fikiran golongan itu berikutan kenyataan Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB), Datuk Seri Mahdzir Khalid yang memaklumkan kementerian itu sedang mempertimbangkan keputusan untuk melupuskan hutang lama 20,000 peserta Felcra berjumlah RM230 juta.

Menurut Mahdzir,  proses itu ketika ini berada pada peringkat akhir dan akan diumumkan secara rasmi dalam masa terdekat.

Difahamkan, pengurusan tertinggi Felcra akan buat cadangan dan permohonan rasmi kepada kerajaan dan Kementerian Kewangan.

“Isu tunggakan hutang ini telah lama dibangkitkan oleh peneroka Felcra lebih 30 tahun lalu, yang melibatkan beberapa generasi sedia ada termasuk mereka yang telah meninggal dunia.

Oleh itu, kita sedang pertimbangkan keputusan ini dan akan mengumumkannya dalam masa terdekat,” katanya di Rantau Panjang, Sabtu lalu.

Tempoh 30 tahun yang dinantikan oleh peserta Felcra tersebut sudah tentulah bukan satu masa yang singkat, malah pastinya ada antara mereka sudah mewarisi hutang generasi terdahulu.

Baca juga:   PH penyelamat atau perosak ‘rule of law’ negara?

Justeru jika langkah melupuskan hutang tersebut menjadi kenyataan, ia tentunya akan banyak mengurangkan beban yang ditanggung oleh peserta-peserta berkenaan.

Tambahan pula, seperti mana kata Mahdzir antara hutang yang dibuat oleh peneroka Felcra adalah seperti kos pembangunan termasuk proses pembersihan tanah, pagar serta penanaman pokok, sebelum hutang berkenaan dibayar sebaik mendapat hasil.

Jika hutang berkenaan tidak dilupuskan, generasi peserta Felcra hari ini dan akan datang juga akan mengalami masalah yang sama.

Baca juga:   KKM rayu orang ramai tidak pulang kampung sambut Aidiladha

Atas sebab itulah Mahdzir amat prihatin dengan dilema berkenaan dan berusaha untuk menamatkan derita peserta Felcra supaya mereka tidak terus dibelenggu bebanan hutang tersebut.

“KPLB mencari jalan terbaik dan mengharapkan ada jalan penyelesaian selepas Pengerusi Felcra, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub membentangkan perkara tersebut kepadanya nanti,” kata Mahdzir.

Penulis percaya, apa yang dilakukan oleh Mahdzir melalui KPLB pastinya akan dihargai oleh peserta-peserta Felcra jika ia menjadi kenyataan.

Walaupun mungkin jumlah hutang yang dilupuskan tidaklah banyak namun hutang tidak kira sedikit atau banyak, ia tetap satu beban.

Pelupusan hutang ini akan membolehkan peserta Felcra memiliki lebihan pendapatan yang akan dapat digunakan bagi menyara keluarga mereka tanpa dibelenggu rasa resah akan mewarisi hutang kepada anak cucu.

Semoga apa yang sedang diusahakan oleh Mahdzir dan KPLB akan menjadi kenyataan sekaligus memberi kegembiraan kepada peserta Felcra.

Baca juga:   Paralimpik Tokyo 2020: Liek Hou sumbang emas kedua negara

Wartawan

Terkini

Misi banjir: PDRM terima bot daripada 7-Eleven Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menerima sumbangan 30 buah "inflatable boat" daripada Syarikat 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd. untuk kegunaan misi...

Lagi Artikel Berkaitan