31.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 6, 2022

Pekerja kilang pengsan dipercayai terhidu gas bocor

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEORANG pekerja ditemui pengsan dipercayai akibat terhidu gas ammonia yang bocor di sebuah kilang di Batu 6, Jalan Kuala Kedah, Alor Setar, Kedah hari ini.

Ketua Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penguasa Bomba Zamani Ismail berkata, lelaki berusia 40-an itu ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri kira-kira pukul 7.06 pagi.

Menurutnya, mangsa diberikan rawatan awal dan dilaporkan mulai sedar seterusnya dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar, Kedah menggunakan ambulans Persatuan Bulan Sabit Malaysia (PBSM) Kuala Kedah.

“Sebelum itu, Pusat Gerakan Operasi JBPM Negeri Kedah menerima satu panggilan kes kebocoran gas di sebuah kilang melalui talian MERS 999 pada pukul 6.18 pagi.

“Sepasukan enam anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Raja digerakkan ke lokasi kejadian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca juga:   PKP 3.0: Sekatan lebih ketat sektor ekonomi dan sosial

Zamani berkata, setibanya di lokasi Komander Operasi (KO), Penguasa Bomba Mohd Syam Kamaruddin membuat pemantauan dan mendapati terdapat bau gas yang dipercayai gas ammonia yang sangat kuat di lokasi.

Anggota diarahkan memakai alat pernafasan dan membuka satu aliran hos serta membuat teknik ‘water curtain’ bagi menghampiri kawasan kilang dan mencari pasti punca kebocoran,” katanya.

Menurut beliau, komander operasi melaporkan telah menemui seorang lelaki dianggarkan berusia 40-an dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Baca juga:   PIKAS: Kos sampingan ditanggung syarikat, bukan pekerja - MITI

“Seterusnya, Pasukan Keluaran Operasi (PKO) melakukan kawalan keselamatan di lokasi kejadian dan bantuan Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) dipanggil ke lokasi kejadian,” katanya.

Zamani memberitahu, PKO kemudiannya berjaya menemui injap gas yang bocor dan menutup injap tersebut.

Katanya, pasukan Hazmat turut membuat pemantauan dan melakukan pengesanan gas ammonia bagi memastikan kawasan tersebut benar-benar selamat.

“Operasi tamat pada pukul 10.19 pagi,” katanya.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Muhyiddin belanja wang KWSP untuk rakyat – Anwar

PERBELANJAAN kerajaan Perikatan Nasional (PN) semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk rakyat sebahagian besarnya diambil daripada Kumpulan Wang Simpanan...

Lagi Artikel Berkaitan