29.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 30, 2022

Undang-undang larang tukar parti dikuat kuasa sebelum PRU-15

Undang-undang terbabit ketika ini sudah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti mana dipaparkan di laman sesawang rasmi Istana Negara.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN memberi jaminan undang-undang berkaitan larangan Ahli Parlimen bertukar parti akan dikuatkuasakan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, undang-undang terbabit ketika ini sudah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti mana dipaparkan di laman sesawang rasmi Istana Negara.

“Ia akan berlaku (kuat kuasa) sebelum (PRU-15). Perlu bersabar dan saya akan tampil sekali lagi di hadapan anda (pemberita) dalam tempoh terdekat.

“Saya akan memberi penjelasan lanjut ketika itu,” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memperkenankan 14 akta termasuk Akta Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) 2022 mengenai peruntukan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti yang diluluskan pada Mesyuarat Kedua Penggal Kelima Parlimen ke-14 yang lalu.

Baca juga:   TNB taja biasiswa RM120 juta, 331 pelajar lepasan SPM tahun ini

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata akta lain ialah Akta Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Pembubaran) 2022, Akta Sistem Insurans Pekerja (Pindaan) 2022, Akta Keselamatan Sosial Pekerja (Pindaan) 2022 dan Akta Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (Pindaan) 2022.

28 Julai lalu, RUU Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 berkaitan larangan ahli Parlimen bertukar parti, diluluskan selepas bacaan kali ketiga dengan sokongan majoriti melebihi dua pertiga, pada Khamis.

Undi belah bahagian yang dimulakan pada jam 4.45 petang itu menyaksikan seramai 209 bersetuju, manakala 11 lagi tidak hadir.

Baca juga:   UMNO Pengerang berdiri teguh bersama Presiden - Azalina

Keputusan itu diumumkan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun selepas selesai kiraan dibuat pada jam 5.12 petang.

RUU paling dinanti-nanti itu diluluskan selepas dibahas selama dua hari oleh 54 ahli Parlimen mewakili pelbagai parti politik daripada pihak kerajaan dan blok pembangkang.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

KLIA, LGK kekal lapangan terbang terbaik dunia

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) kekal sebagai lapangan terbang terbaik dunia berdasarkan...

Lagi Artikel Berkaitan