24 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 1, 2022

KPLB perkenal Anugerah Institusi Pendidikan [email protected]

Anugerah itu sebagai pengiktirafan dan penghargaan atas usaha serta pencapaian cemerlang institusi, tenaga pengajar, pelajar dan alumni program [email protected]

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memperkenalkan Anugerah Institusi Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) buat julung kalinya tahun ini.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid, anugerah itu sebagai pengiktirafan dan penghargaan atas usaha serta pencapaian cemerlang institusi, tenaga pengajar, pelajar dan alumni program [email protected]

“Anugerah [email protected] juga diwujudkan bagi memberi galakan untuk menaikkan motivasi dan mendorong pencapaian serta sumbangan yang lebih aktif oleh institusi, tenaga pengajar, pelajar dan alumni.

“Saya amat berbangga dengan segala pencapaian yang telah dicatat oleh semua Institusi TVET di bawah KPLB di dalam pelbagai bidang.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Anugerah Institusi Pendidikan [email protected] di Kuala Lumpur, hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun, Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf dan Pengerusi GiatMARA, Datuk Din Adam.

Baca juga:   YPM salur lebih RM7 juta bantu pendidikan pelajar luar bandar

Jelas Mahdzir, sejumlah 280 Institusi pendidikan TVET KPLB mengambil bahagian dalam empat kategori anugerah yang dipertandingkan.

Kategori tersebut adalah Anugerah Institusi Terbaik, Pengajar Terbaik, Pelajar Terbaik dan Ikon [email protected]

Setiap pemenang menerima hadiah wang tunai, trofi dan Sijil penghargaan.

Pada majlis itu, Institut Kemahiran MARA (IKM) Kota Kinabalu, Sabah dinobatkan sebagai Institusi TVET Terbaik Peringkat Sijil.

Manakala Mara Japan Industrial Institute (MJII), pemenang kategori Institusi TVET Terbaik Peringkat Diploma dan UniKL MIIT dianugerahkan sebagai Institusi TVET Terbaik Peringkat Ijazah.

Baca juga:   Malaysia, PBB bimbang situasi di Myanmar dan Palestin

Dalam pada itu, GiatMara hari ini menerima pengiktirafan sebagai Penyedia Latihan TVET Terbaik Keseluruhan Bagi Anugerah Kecemerlangan Sempena Anugerah Pendidikan & TVET Malaysia 2022, anjuran Education-TVET Asia.

“Saya juga ingin mengucapkan selamat maju jaya dan semoga membawa balik kejayaan kepada dua pelajar GiatMara yang sedang mewakili negara ke pertandingan World Skills Competition (WSC) 2022 Special Edition di Helsinki, Finland dari 16 hingga 25 Oktober ini.

Seorang dari GiatMara Prima Tasek Gelugur, Pulau Pinang yang bertanding dalam kategori Terapi Kecantikan dan seorang lagi dari GiatMara Kuala Lumpur yang bertanding dalam kategori Teknologi Fesyen,” kata Mahdzir.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Klip video amaran rusuhan 13 Mei kandungan berbayar – MCMC

TIGA klip video berhubung amaran rusuhan 13 Mei yang dimuatkan di dalam aplikasi TikTok merupakan kandungan berbayar, kata Suruhanjaya...

Lagi Artikel Berkaitan