29.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

Khidmat Pasukan Doktor Udara dihenti seketika – Khairy

PDU ditugaskan untuk memberi perkhidmatan kesihatan kepada penduduk di pedalaman terutama penduduk orang asli di Gua Musang, Kelantan dan daerah Hulu Perak setiap hari.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KHIDMAT Pasukan Doktor Udara (PDU), Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kinta akan dihentikan seketika bagi mendapatkan laporan penilaian keselamatan daripada sebuah syarikat perkhidmatan sewaan helikopter.

Penangguhan itu susulan daripada nahas helikopter jenis Airbus AS 355 F2 dengan nombor pendaftaran 9M-SSW membabitkan pasukan berkenaan telah terhempas di Hutan Simpan Bukit Kinta berhampiran Brinchang, Cameron Highlands, semalam.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, penangguhan itu dipercayai hanya mengambil tempoh beberapa hari bagi membuat persiapan dan kesediaan pasukan bagi misi seterusnya.

“Saya tidak jangka perkhidmatan ini terganggu untuk tempoh lama, mungkin beberapa hari bagi mendapatkan kepastian sebelum pasukan kedua menyambung perkhidmatan ini secepat mungkin.

“Penting untuk kita dapatkan maklumat kepada syarikat sewaan helikopter itu tentang pelan mereka selepas ini, adakah mempunyai helikopter dan juruterbang yang lain, serta adakah mereka bersedia untuk memulakan kembali perkhidmatan ini,” katanya.

Baca juga:   Ahli kumpulan Ayahanda Apis Steady ditahan ketika mesyuarat

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melawat enam mangsa nahas helikopter di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di Ipoh, Perak, hari ini.

Ujar Khairy, PDU ditugaskan untuk memberi perkhidmatan kesihatan kepada penduduk di pedalaman terutama penduduk orang asli di Gua Musang, Kelantan dan daerah Hulu Perak setiap hari.

“Perkhidmatan ini sangat penting kepada penduduk-penduduk di perkampungan orang asli yang terputus fasiliti kesihatan kerana muka bumi mencabar selain jaraknya yang jauh.

“Kita ada dua pasukan, jadi saya minta taklimat dan kaunseling diberikan kepada pasukan kedua ini supaya mereka yakin untuk teruskan misi ini,” katanya

Baca juga:   Banjir: NS lulus RM39.6 juta baik pulih jalan, jambatan

Tambah Khairy, pihaknya menyerahkan kepada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) untuk melaksanakan siasatan lanjut berhubung insiden itu.

“Daripada dapatan awal, kejadian ini tidak berkaitan dengan helikopter sebaliknya disebabkan keadaan cuaca buruk.

“Juruterbang telah mengambil tindakan untuk melakukan pendaratan kecemasan berikutan keadaan cuaca ketika itu,” katanya.

Dalam kejadian sekitar jam 1.15 petang itu, mangsa yang terlibat, juruterbang helikopter, Fedzrol Norazam, 43, mengalami kecederaan di kepala; Munirah Abd Rahman, 53, cedera di bahagian belakang dan abdomen; Zainurol Fazlan Zainudin, 40, cedera di kepala; Muhamad Azlan Hanifah, 31, cedera di kepala.

Dua lagi mangsa yang mengalami cedera parah ialah Norhasikin Abu Seman, 38, patah kaki kanan dan Hashilawati Hussi, 43, mengalami kecederaan di tempurung lutut dan patah bahu kanan.

Baca juga:   KJ ucap terima kasih kepada pengundi Sungai Buloh

Helikopter yang membawa pasukan perubatan itu dalam perjalanan pulang selepas memberikan perkhidmatan perubatan di Kampung Gawin, Gua Musang, Kelantan.

Ketika kejadian helikopter terbabit sedang menuju ke Pengkalan Perkhidmatan Doktor Udara (PDU) Hospital Bahagia Ulu Kinta.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Misi banjir: PDRM terima bot daripada 7-Eleven Malaysia

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menerima sumbangan 30 buah "inflatable boat" daripada Syarikat 7-Eleven Malaysia Sdn. Bhd. untuk kegunaan misi...

Lagi Artikel Berkaitan