26.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Pusat Bateri Kenderaan Elektrik Hidrogen dilancarkan

HEBATT akan mengeluarkan bateri dipertingkatkan dengan teknologi nano yang mempunyai ketumpatan tenaga yang tinggi dan prestasi pengecasan pantas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MENTERI Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba semalam merasmikan Pusat Bateri Kenderaan Elektrik Hidrogen (Hydrogen Electric Vehicle Battery) atau HEBATT iaitu pusat inovasi bateri tempatan yang akan menghasilkan bateri sel kantung nanoteknologi untuk aplikasi Kenderaan Elektrik (EV).

HEBATT merupakan pencapaian penting bagi Program Inisiatif Teknologi Penyimpanan Tenaga NanoMalaysia (NESTI) yang diterajui agensi di bawah MOSTI, NanoMalaysia Berhad (NMB).

HEBATT akan mengeluarkan bateri dipertingkatkan dengan teknologi nano yang mempunyai ketumpatan tenaga yang tinggi dan prestasi pengecasan pantas sambil mengurangkan risiko bahaya kepada alam sekitar.

“Pembangunan HEBATT ini secara tidak langsung akan mengekalkan negara pada trajektori ekonomi rendah karbon dan kecekapan sumber sambil mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai pemain global dalam pasaran bateri yang bernilai berbilion dolar AS.

“MOSTI yakin bahawa HEBATT akan menerajui pembangunan bateri yang dipertingkatkan teknologi nano Malaysia dan seterusnya menuju pencapaian baharu dengan impak sosio-ekonomi yang ketara.

“Ini penting untuk menjadikan Malaysia sebagai Negara Berteknologi Tinggi menjelang tahun 2030 dan pada masa yang sama meletakkan Malaysia antara negara teratas dunia bagi pembangunan ekonomi yang dipacu oleh teknologi inovatif untuk kesejahteraan rakyat,” kata Adham.

Baca juga:   Semua individu di Lembah Klang dapat vaksin menjelang 1 Ogos

HEBATT merupakan kerjasama antara penerima pelaburan Kumpulan NanoMalaysia, HyPERTech Industries Sdn Bhd (HTSB) dan International Battery Center (IBC) Sdn Bhd, iaitu pusat perundingan sehenti bagi kerjasama inovatif tempatan dan antarabangsa antara industri, universiti dan agensi kerajaan.

Baca juga:   Tanpa PKP penuh, sistem kesihatan boleh lumpuh - Adham

Pusat ini akan menjadi tumpuan dalam pembinaan dan perkembangan kepakaran tempatan di dalam pembikinan bateri dan aplikasinya untuk sektor perindustrian yang berkaitan.

Ia akan memberi tumpuan kepada pembangunan bateri kimia baharu dan penghasilan bateri canggih dalam pelbagai faktor, bentuk dan penyimpanan berasaskan hidrogen.

Adham Baba merasmikan Pusat Bateri Kenderaan Elektrik Hidrogen (Hydrogen Electric Vehicle Battery) atau HEBATT.

Penyimpanan berasaskan hidrogen dipilih berbanding silinder biasa kerana ia lebih ringan dan mampu menyimpan kuasa yang lebih tinggi serta tenaga yang lebih tumpat.

Selain itu, teknologi sel kantung juga tahan getaran dan boleh diubahsuai dari segi saiz kantung dan elektrod.

Ketua Pegawai Eksekutif NanoMalaysia, Dr Rezal Khairi Ahmad berkata, pembangunan HEBATT adalah penting kepada agenda ekonomi hijau negara kerana ia akan menjadi pusat ekosistem tempatan bagi pengeluaran penyimpanan bateri dan hidrogen.

“Apabila ekosistem ini berkembang, ia akan memacu negara ke arah kedaulatan teknologi dalam sistem penyimpanan tenaga, terutamanya bagi sektor tenaga bersih, dengan nilai baharu dan rantaian bekalan diwujudkan untuk pekerjaan bernilai tinggi baharu dan peluang keusahawanan yang merangkumi bahan mentah, bahan perantara dan produk pengguna akhir.

Tambahnya, NESTI, melalui HEBATT, akan terus menghasilkan pakar tempatan dalam teknologi canggih untuk aplikasi EV, sumber tenaga pegun dan boleh diperbaharui, serta merevolusikan sektor terlibat seperti pertanian pintar dan ekonomi digital.

“Modal pelaburan bina teroka NMB mampu mengurangkan risiko usaha berteknologi tinggi sekali gus menarik lebih banyak pelaburan dari sektor swasta yang konservatif,” katanya.

Baca juga:   Titah bijaksana, tangani Covid-19 dan wabak politiking
Baca juga:   5.2 juta rakyat lengkap dos kedua - Dr Adham

Dianggarkan, Pusat Inovasi yang ditempatkan di G-4, Inkubator 3, Pusat Perniagaan Technology Park Malaysia, Bukit Jalil memerlukan pelaburan sebanyak RM7.35 juta.

Setelah beroperasi sepenuhnya pada tahun 2024, Pusat Inovasi ini boleh menghasilkan 250 bateri sel kantung berkapasiti antara 18 volt hingga 72 volt setahun. – BERNAMA

Terkini

Pensyarah UiTM buat gangguan seksual ditamatkan perkhidmatan

SEORANG pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang didakwa melakukan gangguan seksual terhadap bekas penuntutnya sebelum ini telah ditamatkan perkhidmatannya...

Lagi Artikel Berkaitan