29.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 5, 2022

PBD komponen penting bantu kembangkan prestasi murid

PBD jika dibandingkan dengan sistem pembelajaran sebelum ini, dilihat mampu mengembangkan potensi murid.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PELAKSANAAN Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) di dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dilihat menjadi komponen penting dalam membina dan mengembangkan potensi murid, khusus dengan adanya langkah intervensi.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, pelaporan baharu PBD bagi setiap mata pelajaran di sekolah mempunyai tiga aspek meliputi penguasaan mata pelajaran, ujian akhir tahun dan komponen usaha murid dalam memberi pelaporan menyeluruh terhadap prestasi murid.

“Kerana terdapat situasi ibu bapa lihat anaknya rajin tetapi apabila sampai masa keputusannya tidak tinggi. Melalui tiga pendekatan ini, jika anak kita dapat tahap penguasaan lima (markah penilaian), ujian akhir tahun (dua) dan usaha (enam) bererti anak murid itu adalah seorang pelajar yang rajin.

“Namun, terdapat beberapa topik pada mata pelajaran itu yang dia sangkut. Maka, dengan adanya pelaporan PBD ini, di situ kita dapat bantu murid itu,” katanya.

Baca juga:   Satu kes kematian disahkan rabies di Selangor

Radzi berkata, PBD jika dibandingkan dengan sistem pembelajaran sebelum ini, dilihat mampu mengembangkan potensi murid secara total berikutan prestasi mereka tidak diukur dan terhad hanya kepada peperiksaan semata-mata.

“Anak-anak kita ini mempunyai kekuatan masing masing dan kita perlu pastikan supaya kita tidak ‘bunuh’ potensi anak-anak ini di peringkat yang terlalu awal.

“Sebelum ini, kalau lihat keputusan UPSR, maka itulah (keputusannya), tiada langkah intervensi. Di situ berlakunya perkara seperti murid yang tidak boleh membaca meskipun sudah di peringkat sekolah menengah, kerana tiada langkah intervensi dilakukan bagi menangani perkara ini,” katanya.

Baca juga:   Sudah-sudahlah kekanda Mujahid...

Pada April tahun lepas, Radzi telah mengumumkan pemansuhan sepenuhnya Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) mulai 2021 sekali gus memberi tumpuan terhadap pemerkasaan PBS manakala kemasukan ke sekolah berasrama penuh dan sebagainya mulai 2022 adalah berdasarkan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK).— BERNAMA

Wartawan

Terkini

1,337 banduan dijatuhi hukuman mati sejak 2000 – Hamzah

SERAMAI 1,337 banduan telah disabitkan bersalah dan dijatuhi hukuman mati sejak 2000, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah...

Lagi Artikel Berkaitan