26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, February 3, 2023

MOT kaji projek Pelabuhan Baharu Bersepadu Labuan, tahun depan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pengangkutan (MOT) akan melaksanakan kajian bagi memperincikan cadangan pembinaan projek Pelabuhan Baharu Bersepadu Labuan bermula tahun hadapan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata kajian itu juga sudah menerima kelulusan daripada pihak Lembaga Pelabuhan Labuan (LPL) untuk dilaksanakan selama setahun.

“Saya lihat asas yang sudah dibina di pelabuhan ini banyak yang kita perlu lakukan. Sebab itu, baru-baru ini kita sudah luluskan satu cadangan untuk kita adakan kajian selama satu tahun dan kita ingin mulakan tahun hadapan.

“Dari segi kosnya, sama-sama kita tunggu kajian ini dan kita akan rencanakan. Dalam keadaan ini, kita perlu lihat secara terperinci apa komponen yang kita boleh laksanakan,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Bashir Alias, mengenai perkembangan terkini cadangan pembinaan projek Pelabuhan Bersepadu Labuan yang dirancangkan di kawasan Rancha-Rancha.

Baca juga:   Pelajar rugi RM57,488 terpedaya kerja sambilan dalam talian

Ka Siong berkata, cadangan pembinaan projek Pelabuhan Bersepadu Labuan itu dilihat mampu menangani kesesakan lalu lintas bagi laluan keluar dan masuk pelabuhan itu, selain menampung operasi penyimpanan kargo yang terhad di Pelabuhan Labuan.

“Dijangka dengan adanya ini, peningkatan kargo di Labuan dapat ditingkatkan sehingga 200,000 TEU (unit bersamaan 20 kaki) dan 3,000 kadar singgahan kapal dalam tempoh 30 tahun.

“MOT sudah meneliti serta memperhalusi cadangan dan tiada halangan mengenai cadangan itu.

Baca juga:   Polis trafik ditahan pandu lawan arus, dipercayai mabuk

“LPL juga sudah mendapat kelulusan daripada Jawatankuasa Pembangunan dan Pelaburan LPL untuk membangunkan pelan induk Pelabuhan Labuan,” katanya.

Beliau berkata, LPL juga dalam proses mempertingkatkan kecekapan pelabuhan, menggubal undang-undang kecil pelabuhan serta sedang memperkemaskan prosedur pelabuhan bagi memastikan Pelabuhan Labuan sentiasa berdaya saing. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

DBKL angkut 11 motosikal halang laluan pejalan kaki di Kg Baru

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan melaksanakan Tindakan Khas Angkut Kenderaan (Motosikal) di sekitar laluan...

Lagi Artikel Berkaitan