23.9 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

MARA buka 1,500 peluang pekerjaan bidang kejuruteraan, teknologi

Sejumlah 1,200 graduan dan pelajar telah mendapat padanan kerjaya masing-masing sepanjang dua hari penganjuran program tersebut.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MAJLIS Amanah Rakyat (MARA) mengambil inisiatif menyediakan lebih 1,500 peluang pekerjaan kepada graduan dalam bidang kejuruteraan dan teknologi pada Pameran Kerjaya anjurannya hari ini.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, peluang kerjaya itu ditawarkan MARA menerusi kerjasama Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA) dan 10 syarikat swasta terkemuka.

“Penganjuran seminar dan pameran kerjaya ‘Career Crafting – Engineering & Technology’ ini adalah untuk memberi peluang penempatan pekerjaan sekaligus menyokong kepada kadar kebolehpasaran yang tinggi kepada graduan di bawah MARA.

“Syarikat ternama seperti Prasarana Malaysia Berhad, KPMG Malaysia, Micron Memory Malaysia Berhad, Perusahaan Otomobil Nasional (Proton), Genting Malaysia Berhad dan beberapa lagi turut serta menawarkan peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan tahap pendidikan graduan.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis Perasmian Penutup Seminar dan Pameran Kerjaya Bidang Kejuruteraan dan Teknologi di ibu negara hari ini.

Baca juga:   Hampir 8.7 juta rakyat lengkap dos kedua vaksin COVID-19

Turut hadir, Timbalan Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Che Murad Sayang Ramjan, Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf dan Pengarah Eksekutif MIDA (Fasiliti Pelaburan) Jasbir Kaur.

Jelas Mahdzir, sejumlah 1,200 graduan dan pelajar telah mendapat padanan kerjaya masing-masing sepanjang dua hari penganjuran program tersebut.

Manakala keseluruhannya kira-kira 3 ribu pelajar dan graduan MARA hadir untuk mencari padanan kerjaya mereka.

“Anjuran program seperti ini adalah selaras dengan usaha kerajaan dalam mengurangkan kadar pengangguran graduan Bumiputera dengan mengurangkan masalah ketidakpadanan bidang pengajian dan skop kerja dalam industri.

Baca juga:   Penunggang motosikal maut dirempuh trak pikap

“Tahun lalu, kebolehpasaran graduan TVET dan profesional yang dilahirkan oleh MARA mencapai 94%, sekaligus membuktikan mereka mempunyai kemahiran asas yang tinggi, cekap, dan sentiasa memenuhi kehendak industri.

Jelas Mahdzir, penganjuran program padanan kerjaya MARA itu juga sebagai sebahagian Agenda Keluarga Malaysia di bawah Inisiatif JaminKerja Keluarga Malaysia yang dilancarkan bulan lalu oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

MARA katanya, memberi tumpuan kepada tiga program utama iaitu Inisiatif Pengajian, Latihan dan Penempatan (Mystep) serta Program Latihan dan Peningkatan Kemahiran (Upskill Malaysia).

“Kerajaan sentiasa komited untuk menyediakan peluang pekerjaan kepada graduan dan saya percaya usaha berterusan MARA akan memastikan graduan Bumiputera tidak tercicir dan mendapat pekerjaan mengikut bidang berdasarkan kelayakan.

Baca juga:   Penunggang motosikal maut dirempuh trak pikap

“Selain itu, ia juga akan membantu mengurangkan isu ketidakpadanan antara bekalan buruh dengan permintaan tenaga kerja di pasaran,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Anwar hantar notis tuntut Ahmad Amzad mohon maaf

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis tuntutan terhadap Datuk Ahmad Amzad Hashim supaya Ahli Parlimen Kuala Terengganu...

Lagi Artikel Berkaitan