32.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 3, 2023

KPWKM beri jaminan bela tuntutan

Isu warganegara anak wanita Malaysia berkahwin di luar negara diberi perhatian.

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) memberi jaminan akan membela tuntutan wanita Malaysia yang berkahwin dengan lelaki warga asing di luar negara mendapat status kewarganegaraan secara automatik buat anak pasangan itu.

Menterinya, Datuk Seri Rina Harun berkata, ini kerana beliau melihat ada keperluan supaya advokasi untuk meminda Perlembagaan Persekutuan dilakukan secara lebih agresif supaya ibu berkenaan mendapat hak setara dengan bapa dalam hal kewarganegaraan anak.

Malah, menurut beliau, isu status kewarganegaraan anak-anak kepada wanita Malaysia yang tergolong dalam nasib berkenaan sentiasa menjadi perhatian kementerian selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) dan Konvensyen Penghapusan Semua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (CEDAW).

“Isu berhubung status warganegara anak yang dilahirkan wanita Malaysia yang berkahwin dengan bukan warganegara di luar negara merupakan isu yang saya perjuangkan dan ikuti secara dekat.

Baca juga:   JPA buka permohonan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong

“Malah saya pernah mencadangkan supaya kerajaan menarik semula rayuan terhadap keputusan penghakiman oleh Hakim Mahkamah Tinggi yang membenarkan kewarganegaraan diberi secara penguatkuasaan undang-undang.

“Walaupun keputusan baru-baru ini menghampakan terutama bagi wanita-wanita warganegara yang berkahwin dengan lelaki bukan warganegara, namun kita perlu menjunjung prinsip rukun negara ketiga keluhuran perlembagaan dan menghormati proses undang-undang,” kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Kata Rina, keputusan tersebut belum muktamad dan perayu boleh membawa kes itu ke Mahkamah Persekutuan.

Baca juga:   JPA buka permohonan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong

Pada 5 Ogos lalu, Mahkamah Rayuan Putrajaya memutuskan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing tidak layak untuk mendapat kewarganegaraan secara automatik.

Panel Hakim terbabit turut memutuskan mana-mana anak plaintif yang telah mendapat kewarganegaraan selepas keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini, kewarganegaraan itu kekal sehingga kes itu diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

Bagi permohonan-permohonan plaintif yang masih diproses, permohonan tersebut perlu `dibekukan’ sehingga kes dimuktamadkan.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Liga Super: Terengganu mudah jinakkan Perak

TERENGGANU seperti dijangka tidak berdepan masalah untuk menundukkan Perak 3-0 dalam aksi Liga Super yang berlangsung di Stadium Perak,...

Lagi Artikel Berkaitan