25.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

Kadar penyertaan tenaga buruh wanita masih rendah – PM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENGLIBATAN golongan wanita bagi aspek kadar penyertaan dalam pasaran buruh masih rendah berbanding negara Asia Tenggara lain.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, negara kini berdepan cabaran utama apabila populasi perempuan pada 2020 adalah 47.7 peratus iaitu hampir separuh daripada populasi Malaysia sedangkan kadar penyertaan tenaga buruh wanita tahun lepas hanya 55.5 peratus.

“Kadar ini adalah rendah jika dibandingkan dengan negara Asia Tenggara lain seperti Singapura sebanyak 69.7 peratus dan Thailand sebanyak 66.8 peratus.

“Kadar enrolmen wanita dalam semua peringkat pendidikan sama ada rendah, menengah atau tertiari adalah tinggi tetapi bagi aspek kadar penyertaan dalam pasaran buruh, penglibatan wanita adalah rendah,” katanya ketika berucap pada Majlis Sambutan Hari Wanita Kebangsaan Ke-60 di Dewan Perdana Felda hari ini.

Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan mencemar duli berangkat ke majlis sambutan tersebut.

Ismail Sabri berkata, sehubungan itu, kerajaan pada Mesyuarat Majlis Sosial Negara (MSN) bersetuju mewujudkan Gender Focal Point dan Gender Focal Team di setiap kementerian dan agensi sebagai usaha mengarus perdana gender dalam setiap perancangan, pelaksanaan dasar dan inisiatif kerajaan.

Baca juga:   Jangkitan baharu COVID-19 hampiri 16,000 kes

Perdana Menteri berkata, bagi tujuan mengupayakan wanita, ia perlu bermula daripada keperluan asas golongan wanita iaitu kemampuan untuk menjana pendapatan bagi kelangsungan hidup mereka dan keluarga.

Baca juga:   Nahas pesawat terhempas: PM ucap takziah

Beliau berkata, beberapa inisiatif telah dilaksanakan antaranya program TEKUNNita di bawah Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional yang melibatkan peruntukan sebanyak RM19.9 juta bagi 2022 dan sehingga kini sebanyak 1,264 usahawan wanita menerima manfaat.

“Sehingga 31 Julai, 265 peserta mendapat pembiayaan di bawah program DanaNita dengan peruntukan sebanyak RM10 juta di bawah Majlis Amanah Rakyat (Mara).

“Program MyKasih Kapital pula dilaksanakan bagi memberi bantuan asas modal perniagaan secara one-off (sekali beri) sebanyak RM500 bagi menggalakkan wanita berniaga,” katanya dan menambah program itu memberi manfaat kepada 10,496 wanita dalam kalangan B40 sejak dilaksanakan pada April 2021 hingga Julai 2022.

Ismail Sabri berkata, kerajaan juga memperkenalkan Program Wanita [email protected] melibatkan kerjasama strategik dengan lebih 50 agensi kerajaan dan swasta menawarkan pelbagai peluang pekerjaan dan aktiviti keusahawanan yang memberi manfaat kepada lebih 40,000 wanita di seluruh negara.

Mengenai penglibatan wanita dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat berkaitan pelaburan kerajaan (GLIC), perdana menteri mengarahkan agar penyertaan golongan itu di syarikat-syarikat berkenaan sekurang-kurangnya 30 peratus sebagai Ahli Lembaga Pengarah menjelang mesyuarat agung tahunan pada 2023.

Baca juga:   Akaun Bersatu dibeku: Kerajaan Perpaduan tidak campur tangan

“Alhamdullilah, sehingga kini, sebanyak 210 daripada 900 syarikat sendirian berhad mempunyai lebih 30 peratus wanita dalam lembaga pengarah syarikat,” katanya. – BERNAMA

Wartawan

Terkini

Musim meroyan dalam kalangan bekas pemimpin UMNO

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi secara sindiran mengatakan musim meroyan dapat dilihat berlaku...

Lagi Artikel Berkaitan