27.9 C
Kuala Lumpur
Friday, December 2, 2022

Hubungan dua hala Malaysia, AS sejak 60 tahun lalu – PM

Pada tahun ini, nilai dagangan Malaysia -Amerika Syarikat berjumlah RM216.97 bilion, manakala nilai pelaburan terkumpul berjumlah RM117.44 bilion.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

MALAYSIA dan Amerika Syarikat (AS) telah menjalinkan hubungan dua hala sejak 60 tahun lalu, selain menjadi rakan kongsi penting dalam semua bidang.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebagai contoh, dalam bidang ekonomi, Amerika Syarikat merupakan rakan dagang dan pelabur utama Malaysia.

Menurutnya, pada tahun ini, nilai dagangan Malaysia -Amerika Syarikat berjumlah RM216.97 bilion, manakala nilai pelaburan terkumpul berjumlah RM117.44 bilion.

“Dalam kerjasama pertahanan, Malaysia menghargai bantuan yang diterima dari Amerika Syarikat melebihi AS$200 juta sehingga tahun ini.

“Begitu juga semasa negara berdepan dengan pandemik Covid-19, Amerika Syarikat banyak membantu, termasuk bantuan percuma vaksin Pfizer sebanyak 1 juta dos,” katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Baca juga:   Hujan lebat: Semoga Allah lindungi seluruh Keluarga Malaysia - Ismail Sabri

Beliau berkata demikian sempena jamuan tengah hari sempena meraikan Speaker Dewan Perwakilan AS, Nancy Pelosi yang dalam rangka lawatan rasmi ke Malaysia.

Pelosi dan delegasi kongresnya tiba di Malaysia hari ini sebagai sebahagian daripada lawatan rasmi ke empat negara Asia.

Ujar Ismail Sabri, semasa majlis makan tengah hari, beliau telah menyatakan komitmen berterusan Malaysia dalam menangani isu pemerdagangan orang dan penyeludupan migran di Malaysia.

“Saya telah meminta Amerika Syarikat supaya menilai semula penarafan Tier 3 kepada Malaysia dalam Laporan Pemerdagangan Manusia (Trafficking In Person) yang dikeluarkan oleh negara itu.

“Mengenai situasi di Myanmar, saya menggesa Amerika Syarikat supaya memainkan peranan yang lebih penting untuk mencapai penyelesaian terbaik terhadap krisis itu termasuk membantu penyelesaian isu Rohingya,” katanya.

Baca juga:   344 kompaun dikeluarkan dalam tempoh ME ke-46

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Shah Rukh Khan tunai umrah

BINTANG Bollywood, Shah Rukh Khan (SRK) kini berada di Tanah Suci bagi mengerjakan ibadah umrah buat pertama kali, sejak...

Lagi Artikel Berkaitan