25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Operasi cari bayi 18 bulan jatuh dalam sungai diperluas

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PASUKAN Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Beaufort meluaskan operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang bayi perempuan berusia 18 bulan yang hilang pada Sabtu lalu sejauh 63 kilometer.

Ketua BBP Beaufort, Mohammad Hasbullah Nenggok berkata, kawasan pencarian diperluaskan sehingga ke muara Sungai Padas dari Kampung Batu 60.

“Operasi yang memasuki hari ketiga itu dimulakan pada pukul 7 pagi. Operasi hari ini (Isnin) dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu menyusuri sungai bagi pencarian di permukaan sungai menggunakan bot dari Batu 60 ke muara Sungai Padas sejauh 63 kilometer.

“Pencarian juga dilakukan di kawasan belukar dan ladang kelapa sawit dengan radius sejauh tujuh kilometer dari pos kawalan bomba,” katanya memetik laporan Sinar Harian, hari ini.

Kata Mohammad Hasbullah, operasi pencarian disertai seramai 19 anggota BBP Beaufort dibantu agensi keselamatan lain dan penduduk kampung.

Baca juga:   Segerakan PRU-15 atau BN tewas, tegas Zahid

“Selain dibantu seramai 70 penduduk kampung, operasi SAR turut disertai oleh anjing pengesan dari unit K9 Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) sendiri yang dikenali sebagai Lexi dan Fleur,” katanya.

Sehingga kini katanya, mangsa belum ditemui dan maklumat mengenainya akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Media pada Sabtu lalu melaporkan, Jude Angel Jeremy dipercayai jatuh ke sungai selepas disedari hilang dari rumahnya di Kampung Batu 66, di Beaufort.

Baca juga:   Segerakan PRU-15 atau BN tewas, tegas Zahid

Ketika kejadian, mangsa dijaga oleh neneknya manakala kedua ibu bapanya berada di Tamu Beaufort (pasar mingguan) untuk berniaga.

Terkini

Ejen kosmetik diculik ke negara jiran berjaya diselamatkan

SEORANG ejen jualan produk kosmetik yang diculik dalam kejadian di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu di Tumpat, Kelantan, 13 September...

Lagi Artikel Berkaitan