27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 25, 2022

38 iklan jual minyak masak secara ‘online’ ditutup – KPDNHEP

Kedua-dua kes ini sedang dalam tindakan mengikut saluran undang-undang di bawah bidang KPDNHEP.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menurunkan sebanyak 38 iklan penjualan minyak masak paket dan botol yang dijual melalui dua platform dalam talian.

Langkah berkenaan merupakan sebahagian usaha kementerian dalam menggempur dagangan barang bersubsidi.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, susulan itu, sebanyak 255 minyak masak paket satu kilogram (kg) dan 41 botol dalam bungkusan 500 gram, 1 kg, 2 kg serta 3 kg disita dengan nilai rampasan sebanyak RM1,495.50.

“Penguatkuasaan yang diadakan bagi tempoh 1 hingga 12 Julai lalu menyaksikan 18 premis mempunyai alamat penjual pada platform jualan digempur sebelum menemui barangan bersubsidi itu.

“Susulan itu, KPDNHEP juga sedang meneliti beberapa langkah untuk mengetatkan tatacara jualan dalam talian khususnya membabitkan barang kawalan dan subsidi bagi mengekang ketirisan itu,” katanya dalam satu hantaran dalam Twitter, hari ini.

Baca juga:   Premis sorok minyak masak paket diserbu KPDNHEP

Ujar Alexander lagu, satu kes direkodkan mengikut Peraturan 3(1) Peraturan Kawalan Bekalan(PKB) 1974 di mana orang tidak boleh berurusan secara borong atau runcit melibatkan barang berjadual secara tanpa lesen.

Menurutnya, bagi kes kedua pula, tindakan diambil mengikut Seksyen 20(1) Akta Kawalan Bekalan 1961 ekoran menyimpan apa-apa barang yang dikawal selain daripada premis dilesenkan.

“Kedua-dua kes ini sedang dalam tindakan mengikut saluran undang-undang di bawah bidang KPDNHEP,” ujarnya. 

-EDISI9

Terkini

Kanak-kanak 5 tahun maut, bapa, kakak parah nahas 2 kenderaan

SEORANG kanak-kanak lelaki berusia lima tahun maut dalam kejadian kemalangan jalan raya membabitkan dua kenderaan di Jalan Kesang Garing,...

Lagi Artikel Berkaitan