29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 3, 2022

Tuntutan palsu projek RM300 juta: 4 individu dibebaskan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

EMPAT individu yang sebelum ini ditahan kerana disyaki bersubahat dalam membuat tuntutan palsu berkaitan projek pembangunan di Pantai Timur yang bernilai lebih RM300 juta, dibebaskan dengan jaminan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Peguam Vivek Sukumaran yang mewakili keempat-empat suspek berkata, selepas mendengar bantahan serta hujahan beliau, perintah tersebut dikeluarkan Mahkamah Majistret Kuala Terengganu berikutan tempoh reman selama enam hari ke atas kesemua mereka yang berusia 28 hingga 48 tahun berakhir hari ini.

“Sekarang status kes ini masih lagi dalam siasatan, jadi tidak ada pertuduhan berlaku lagi. Tiada permohonan sambung reman dibuat kerana semua pihak memberikan kerjasama penuh kepada SPRM.

“Saya harap semua pihak jangan buat sebarang spekulasi lagi. Beri ruang kepada SPRM untuk menjalankan siasatan,” katanya ketika ditemui pemberita di perkarangan Mahkamah Kuala Terengganu di Kuala Terengganu, hari ini.

Baca juga:   Seorang jemaah haji meninggal dunia susulan jangkitan kuman

Walau bagaimanapun, Vivek enggan mendedahkan jumlah wang jaminan yang ditetapkan oleh mahkamah.

Menurut laporan sebelum ini, seorang pengarah urusan sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terlibat dalam bidang hartanah adalah antara empat individu ditahan kerana disyaki bersubahat dalam membuat tuntutan palsu berkaitan projek pembangunan di Pantai Timur yang bernilai lebih RM300 juta.

Tiga lagi yang ditahan adalah pengarah syarikat, pengurus projek dan arkitek daripada syarikat kontraktor dan juruperunding. – BERNAMA

Baca juga:   SPRM siasat pemimpin kanan UMNO terlibat skandal rasuah

Wartawan

Terkini

Tahniah UMNO dan DAP, selamat pengantin baru’ – Shahidan

AHLI Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim secara sinis mengucapkan tahniah atas ‘perkahwinan’ antara Umno-Barisan Nasional (BN) dan DAP. Shahidan...

Lagi Artikel Berkaitan