25.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 29, 2022

KPM cari punca 24,941 calon tidak duduki SPM 2021

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) akan menjalankan post-mortem bagi mengenal pasti punca sejumlah 24,941 calon berdaftar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 tetapi tidak menduduki peperiksaan itu.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata, daripada jumlah itu, calon SPM persendirian yang tidak menduduki peperiksaan tersebut adalah seramai 18,497 orang, manakala bakinya calon dari sekolah kerajaan.

“Kita (KPM) sedang menganalisis data dan akan meneliti trend tahun-tahun sebelum ini. Jika ada peningkatan, kita akan ambil pendekatan untuk elak berulang di masa akan datang.

“Punca perlu dikenal pasti memandangkan kohort SPM 2021 adalah paling terkesan dengan pandemik COVID-19,” katanya pada sidang media selepas melawat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Presint 18 (1) di Putrajaya sempena pengumuman keputusan SPM hari ini.

Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Nor Zamani Abdol Hamid dalam sidang media mengenai keputusan SPM 2021 hari ini berkata, terdapat 24,941 calon SPM 2021 tidak menduduki peperiksaan itu daripada 407,097 calon yang berdaftar.

Baca juga:   Kit ujian pantas COVID-19 akan disediakan di semua sekolah

Ditanya faktor yang mendorong seseorang pelajar tidak menduduki SPM, Radzi berkata, ada antara pelajar terbabit menghadapi masalah peribadi, masalah keluarga dan masalah kewangan.

Radzi berkata, pihaknya sentiasa mendekati pelajar dan keluarga yang dikenal pasti mempunyai masalah sehingga menyebabkan pembelajaran terganggu dan tidak dapat meneruskan pengajian atau tidak menduduki peperiksaan khususnya SPM. – Bernama

Baca juga:   KPM komited lahir generasi miliki kepakaran khusus - Radzi

Wartawan

Terkini

Tiga maut dalam nahas kereta bertembung van

TIGA rakan yang bekerja sebagai tukang gunting rambut maut selepas Proton Wira dinaiki hilang kawalan lalu bertembung sebuah van...

Lagi Artikel Berkaitan