27.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 27, 2022

Johor kaji semula cuti hujung minggu – MB

Kerajaan negeri akan mengkaji semula perkara berkenaan supaya ibu bapa dan anak-anak dapat berehat pada hari yang sama.

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KERAJAAN Negeri Johor akan mengkaji semula cuti hujung minggu Jumaat dan Sabtu berikutan banyak keluhan disuarakan rakyat negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, beliau maklum mengenai keluhan rakyat mengenai cuti hujung minggu yang berbeza antara pihak kerajaan dan swasta.

Menurutnya, kerajaan negeri akan mengkaji semula perkara berkenaan supaya ibu bapa dan anak-anak dapat berehat pada hari yang sama.

“Perkara ini akan saya umumkan kelak setelah mendapat kaedah yang paling tuntas untuk menyelesaikan perkara ini,” katanya ketika menyampaikan amanat khas di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada (PERSADA), di Johor, hari ini.

Untuk rekod, pada 23 November 2013, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, sempena Hari Keputeraan baginda yang ke-55, menitahkan cuti hujung minggu negeri Johor ditukar kepada Jumaat dan Sabtu.

Baca juga:   Tiada kompaun langgar SOP PKPB di Kampung Rapat

Baginda dilaporkan bertitah, pertukaran itu berkuatkuasa 1 Januari 2014 bagi memudahkan rakyat negeri ini beribadat dengan tenang.

Selain Johor, negeri terawal mengubah cuti hujung minggu ke Jumaat dan Sabtu seperti yang adalah di Kedah, Kelantan dan Terengganu. 

-EDISI9

Terkini

PRU15: Muhyiddin dedah bertemu dua jam dengan Hadi

PRESIDEN Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan beliau sudah bertemu Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang malam tadi. Muhyiddin...

Lagi Artikel Berkaitan