28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 29, 2022

Produk mentega kacang jenama Jif tercemar bakteria Salmonella

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SYARIKAT pengimport produk mentega kacang jenama Jif, diarahkan menarik balik produk itu ekoran dikhuatiri tercemar dengan bakteria Salmonella.

Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan (KKM), Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, arahan itu dibuat selepas KKM mengambil maklum berkaitan penarikan balik produk mentega jenama berkenaan dari pasaran Amerika Syarikat.

Katanya, pemakluman mengenai bakteria itu diterima melalui notifikasi yang diterima dari International Food Safety Authorities Networks (INFOSAN).

“Pihak Berkuasa Dadah dan Makanan, Amerika Syarikat (FDA) mengarahkan produk mentega kacang berjenama Jif dengan nombor kumpulan antara 1274425 hingga 2140425 iaitu hanya membabitkan tiga digit terakhir 425, ditarik balik kerana tercemar dengan bakteria Salmonella.

“Produk mentega kacang tersebut telah diedarkan ke beberapa negara seperti Kanada, Thailand, Honduras, Sepanyol, Jepun, Korea, Taiwan, Singapura dan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Keputusan MT dibuat secara musyawarah demi parti, negara

Jelas beliau, melalui semakan KKM ke atas data Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM), ia mengesahkan produk mentega kacang berjenama Jif ada diimport ke negara ini.

Katanya, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan diarah memantau di semua pintu masuk negara bagi memastikan tiada produk terlibat memasuki ke negara ini.-Edisi 9

Terkini

Pensyarah UiTM buat gangguan seksual ditamatkan perkhidmatan

SEORANG pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang didakwa melakukan gangguan seksual terhadap bekas penuntutnya sebelum ini telah ditamatkan perkhidmatannya...

Lagi Artikel Berkaitan