24.4 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Pesara tentera tinggal dalam kereta Volvo dapat perhatian PM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

NASIB pesara tentera yang dikatakan tinggal di dalam sebuah kereta sejak kira-kira 20 tahun lalu, mendapat perhatian Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri yang diwakili Setiausaha Politiknya, Datuk Syed Mohd Fazmi Sayid Mohammad melawat bekas anggota Angkatan Tentera Malaysia Mohd Redzuan Abdullah, 60, di belakang bangunan kedai serbaneka di Taman Sungai Besi pada Sabtu.

Prihatin dengan nasib Mohd Redzuan atau dikenali sebagai Pak Wan, Syed Mohd Fazmi berkata, sebuah rumah transit akan diberikan dalam masa terdekat, hasil kerjasama dengan Kementerian Wilayah Persekutuan.

“Kita akan bantu meringankan beban Pak Wan untuk pindah ke kawasan dan penginapan yang lebih selesa. Jabatan Hal Ehwal Veteran Tentera juga hadir untuk membantu dalam proses pendaftaran, supaya bantuan sewajarnya dapat diberikan kepada Pak Wan,” katanya.

Baca juga:   Usahawan luar bandar disaran kuasai kemahiran digital

Beliau berkata demikian selepas melawat bekas tentera itu yang turut disertai Setiausaha Politik, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Mustapa Kamal Mohd Yusoff dan wakil daripada Jabatan Hal Ehwal Veteran Tentera.

Pak Wan yang berasal dari Perak dan berkhidmat selama 17 tahun dalam ATM, bersyukur apabila menerima bantuan daripada kerajaan.

“Saya berterima kasih kepada Perdana Menteri dan semua yang membantu memberikan rumah serta prihatin dengan nasib saya,” katanya.

Pesara tentera yang pernah berkhidmat di unit semboyan itu berkata, dia menyara kehidupannya dengan membaiki kenderaan di kawasan sekitar Sungai Besi dan kereta Volvo yang menjadi ‘kediamannya’ selama 20 tahun itu diberikan pelanggannya. – Bernama

Baca juga:   PM bertemu syarikat gergasi tarik minat tanam modal di Malaysia


Wartawan

Terkini

Tiga sekolah di Johor dinaiki air, 19 dijadikan PPS

SEBANYAK tiga buah sekolah di Johor telah dinaiki air manakala 19 buah lagi dijadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS), kata...

Lagi Artikel Berkaitan