27.9 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Jangkitan HFMD di Selangor melepasi Tahap Amaran

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JANGKITAN Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) dalam kalangan kanak-kanak bawah usia tujuh tahun di Selangor kini sudah melebihi paras amaran.

Sejumlah 6,748 kes direkodkan setakat 7 Mei lalu, membabitkan penularan dalam kalangan 118 kluster dengan 95 peratus daripadanya adalah tadika, taska serta pusat jagaan harian kanak-kanak.

Menurut Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman, trend penyakit HFMD dalam kalangan kanak-kanak di negeri itu meningkat secara berterusan sejak awal tahun hingga kini.

“Sehingga 7 Mei lalu, sebanyak 6,748 kes telah dinotifikasi dengan bilangan kes mingguan melebihi paras amaran di Selangor.

“Daripada bilangan itu, sebanyak 4 peratus dimasukkan ke hospital bagi tujuan pemantauan lanjut dan selebihnya menerima rawatan pesakit luar.

“Pada masa sama, ada 118 kluster HFMD dilaporkan, dengan 95 peratus daripadanya membabitkan kluster di taska/tadika serta pusat jagaan harian. Bagaimanapun tiada kematian dilaporkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca juga:   Kes import Covid-19 meningkat 89.3 peratus

Ujar Dr Sha’ari lagi, sebanyak 33 peratus kes jangkitan adalah berpunca daripada Coxsackie Virus A16 (CA16), Enterovirus 71 (EV 71) pula sebanyak 22 peratus.

“Pada pada minggu epid ke-18 (ME 18) tahun ini, sebanyak 525 kes dilaporkan, menurun sebanyak 40 peratus berbanding ME sebelumnya.

“Walau bagaimanapun, penurunan ini dipercayai berlaku berikutan cuti perayaan Hari Raya dan kebanyakan pusat jagaan serta institusi pendidikan ditutup sepanjang tempoh berkenaan.

Baca juga:   Kes baharu 1,358, Selangor rekod kes harian tertinggi

“Pada masa sama, tiada kluster HFMD dilapor semasa tempoh berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, JKNS menasihati ibu bapa atau penjaga kepada kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda jangkitan HFMD supaya tidak membawa anak ke tempat-tempat awam serta tidak menghantar mereka ke sekolah, taska dan pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

“Mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh dan merawat lepuh.

“Membersihkan permainan anak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran klorin.

“Ibu bapa atau penjaga juga dinasihatkan agar menguruskan pembuangan lampin pakai buang dibuat dengan betul,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Pemilik, tekong, kru warga asing didenda RM5,000

MAHKAMAH Majistret Kuala Selangor hari ini menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM 5,000 kepada pemilik bot nelayan kelas C bernombor...

Lagi Artikel Berkaitan