25.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 8, 2023

JAKIM gantung kelulusan pusat penyembelihan halal Thomas Foods, Australia

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (JPV) menggantung kelulusan penyembelihan halal yang diberikan kepada loji sembelihan Thomas Foods International Lobethal di Australia, berkuatkuasa serta-merta.

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Hakimah Mohd Yusoff dan Ketua Pengarah JPV, Datuk Dr Mohd Norlizan Mohd Noor dalam satu kenyataan bersama berkata, penggantungan itu dilakukan sehingga satu hasil siasatan menyeluruh diperoleh.

Menurut mereka, ia susulan kes dakwaan pelanggaran prosedur penyembelihan halal oleh loji sembelihan itu bagi mengeksport daging halal ke negara ini.

“JAKIM telah menjalankan siasatan ke atas loji sembelihan berkenaan dan mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pihak berkuasa Australia.

“JAKIM juga telah mengatur pertemuan dengan Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat Malaysia (Pekemas) dalam masa terdekat bagi mendapatkan maklumat lanjut.

“Terbaru, sidang khas antara JPV dan JAKIM dengan Department of Agriculture, Water and the Environment (DAWE), Australia pada 13 Mei 2022 bersetuju membuat keputusan untuk menggantung kelulusan yang telah diberikan berkuatkuasa serta- merta,” katanya hari ini.

Baca juga:   Penyakit demam babi afrika dikesan di Melaka - JPV

Dalam pada ituz mereka berkata, selain itu, Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc (SICHMA) selaku badan pensijilan halal yang bertanggungjawab dalam penyeliaan halal ke atas loji sembelihan tersebut akan diberikan surat tunjuk sebab.

Menurut mereka, SICHMA bakal berhadapan dengan kemungkinan untuk dibatalkan status sebagai badan pensijilan halal yang diiktiraf oleh Jakim sekiranya didapati tidak mematuhi keperluan standard dan prosedur halal Malaysia.

Baca juga:   KPLB capai sasaran laksana projek dirancang - Mahdzir

“JAKIM dan JPV ingin menegaskan bahawa prosedur pengiktirafan loji pemprosesan luar negara oleh kerajaan Malaysia adalah melalui satu prosedur yang ketat dan terperinci.

“Hal ini kerana proses pengiktirafan loji sembelihan dan loji pemprosesan luar negara dijalankan pengauditan secara sistematik oleh pegawai-pegawai terlatih JPV dan Jakim.

“Proses pengauditan ke atas loji sembelihan yang dilaksanakan adalah secara berjadual menggunakan piawaian yang telah ditetapkan untuk kualiti dan keselamatan produk.

“Proses kelulusan pula perlu melalui sebanyak empat kali pembentangan dan penilaian sebelum keputusan diberikan,” katanya.

Sebelum ini, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa JAKIM melakukan siasatan segera terhadap proses penyembelihan yang didakwa tidak mengikut piawaian ditetapkan dalam Islam yang berlaku di Australia.

Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan berkata, pihaknya menerima banyak aduan mengenai pelanggaran protokol penyembelihan digariskan prosedur operasi standard (SOP) JAKIM.

Baca juga:   Cuti bersalin, elaun penuh guru Kafa ditangguh

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan