29 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

Halusinasi punca remaja 14 tahun tikam ibu sedang tidur

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

REMAJA lelaki yang menikam ibunya dengan menggunakan pisau dalam kejadian di Pasir Puteh, Kelantan malam kelmarin dipercayai mengalami halusinasi.

Pemangku Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, bagaimanapun kenyataan dibuat secara lisan itu perlu dibuktikan menerusi rawatan hospital.

Menurutnya, pihaknya menahan reman remaja berusia 14 tahun itu untuk siasatan lanjut.

“Ikut kenyataan, suspek dikatakan berada dalam satu suasana pemikiran tidak normal… halusinasi tapi itu perlu dibuktikan.

“Kita akan hantar ke hospital, rujuk pakar psikologi. Siasatan bermula semalam untuk melihat karakter pelaku ini di luar dan sekolah macam mana, ini akan diambil kira semasa kita rujuk kepada pakar psikologi nanti.

“Kita juga menjalankan ujian saringan dan keputusannya adalah negatif,” katanya kepada pemberita di perkarangan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan, hari ini.

Baca juga:   KPDNHEP serbu premis jual minyak masak secara 'online'

Dalam kejadian jam 11.45 malam kelmarin, seorang wanita berusia 41 tahun parah selepas ditikam dengan pisau oleh anak lelakinya ketika tidur di rumahnya di Bukit Yong, Pasir Puteh.

Mangsa ditikam di dada dan kejadian itu mengakibatkan paru-parunya bocor serta kehilangan banyak darah dan kini dirawat di zon merah Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.

Kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan (KK).

-EDISI9

Wartawan

Terkini

PM terima kunjungan Sultan Brunei di Seri Perdana hari ini

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menerima keberangkatan tiba Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah hari...

Lagi Artikel Berkaitan