26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 30, 2022

Tiada syarat vaksinasi terima bantuan khas kewangan Aidilfitri

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

SEMUA kakitangan awam dan pesara yang layak termasuk mereka yang tidak mendapat dos imunisasi COVID-19 yang lengkap akan diberi Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri 2022.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, susulan itu, beliau telah mengarahkan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) supaya membatalkan Perkara 6 (VI) dalam pekeliling Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri 2022 bertarikh 8 April 2022.

“Bagaimanapun perkara-perkara lain dalam pekeliling tersebut masih terpakai.

“Pengumuman awal oleh saya sebelum ini tidak pernah menyatakan sebarang pengecualian bayaran kepada mana-mana penjawat awam mengikut status vaksinasi.

“Ini bagi memastikan bahawa tidak ada penjawat awam atau pesara yang layak menerima bantuan ini daripada tercicir,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Namun begitu, Ismail Sabri berkata, kerajaan menyeru kepada seluruh Keluarga Malaysia untuk melengkapkan dos suntikan imunisasi COVID-19 demi kesejahteraan bersama.

Baca juga:   'Politik sate' boleh hancurkan perpaduan UMNO

Pada 5 April lalu, Perdana Menteri mengumumkan Kerajaan bersetuju memberi Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 dan ke bawah.

Bayaran itu juga diberikan kepada kakitangan di bawah skim kontrak perkhidmatan dan Kontrak atas Perkhidmatan serta pegawai atas lantikan di bawah program MySTEP.

Kerajaan juga bersetuju untuk memberi bantuan khas sebanyak RM250 kepada pesara kerajaan.

Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan April iaitu pada 25 April ini. – Edisi 9

Baca juga:   Vaksinasi berterusan beri perlindungan - Dr Noor Hisham

Terkini

Tajuddin tak layak jadi duta, elok berehat – Pemuda UMNO

TINDAK-TANDUK Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang menyelar Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sangat tidak wajar apatah...

Lagi Artikel Berkaitan