27.9 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

Tarikh akhir pemberian dos pertama PICKids 15 Mei depan

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MESYUARAT Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COVID-19 Kanak-Kanak (CITF-C) memutuskan 15 Mei depan sebagai tarikh akhir pemberian dos satu vaksin COVID -19 di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kanak-kanak (PICKids).

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali berkata, sehubungan itu mulai 16 Mei, Kementerian Kesihatan (KKM) tidak lagi menawarkan dos satu vaksin COVID-19 jenis Comirnaty dan CoronaVac kepada kanak-kanak yang telah berusia lima hingga bawah 12 tahun.

“Dengan pengumuman ini, ibu bapa kepada kanak-kanak yang belum menerima vaksin Covid-19, perlu membuat keputusan mengenai vaksinasi COVID-19 sebelum 15 Mei.

“Selepas tarikh ini, vaksin kanak-kanak jenis Comirnaty tidak lagi ditawarkan di mana-mana fasiliti kesihatan awam dan swasta di Malaysia.

“Manakala vaksin Coronavac pula hanya boleh diperolehi dengan bayaran di fasiliti swasta.

“Bagaimanapun, keputusan ini tidak melibatkan vaksinasi bagi kanak-kanak yang lahir pada tahun 2017 dan belum mencapai usia lima tahun pada 15 Mei,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Baca juga:   Tempoh enam minggu diperlukan bagi kanak-kanak sebelum terima vaksin

Katanya, kanak-kanak dalam kategori itu boleh mendapatkan vaksinasi COVID-19 dengan mendaftar dalam aplikasi MySejahtera dan perincian mengenai vaksinasi kumpulan ini akan diperjelaskan dalam masa terdekat.

Tambah beliau, keputusan itu dibuat berikutan trend permintaan vaksinasi ibu bapa serta penjaga terhadap kanak-kanak yang semakin menurun dan KKM telah mengkaji semula tempoh pelaksanaan PICKids.

Baca juga:   Suntikan vaksin harian catat rekod tertinggi 215,876 semalam

Ujarnya lagi, permintaan vaksinasi yang rendah boleh menyebabkan pembaziran vaksin yang tinggi dan bagi mengelakkan pembaziran vaksin Comirnaty kanak-kanak yang tidak digunakan dalam tempoh enam bulan selepas dikeluarkan oleh pengilang, penetapan tarikh akhir dos satu perlu dibuat.

Wartawan

Terkini

Pemilik, tekong, kru warga asing didenda RM5,000

MAHKAMAH Majistret Kuala Selangor hari ini menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM 5,000 kepada pemilik bot nelayan kelas C bernombor...

Lagi Artikel Berkaitan