25.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 9, 2023

Adrian sahkan anaknya yang masih hilang sudah meninggal

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PENYELAM remaja warga Belanda, Nathan Renze Chesters, 14, yang masih lagi hilang ketika melakukan aktiviti menyelam berhampiran Pulau Tokong Sanggul, Mersing disahkan sudah meninggal dunia oleh bapanya, Adrian Peter Chesters, 46.

Adrian bagaimanapun telah diselamatkan nelayan Indonesia kira-kira pukul 1 pagi ini.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, remaja berkenaan meninggal dunia akibat tidak dapat bertahan.

“Kristine Grodem, 35, warga Norway; Alexia Alexandra Molina, 18, warganegara Perancis dan Adrian, 46, warganegara Britain selamat ditemukan.

“Namun, seorang remaja lelaki, Nathan yang masih belum ditemui telah disahkan meninggal dunia oleh bapanya (Adrian) akibat terlalu lemah dan tidak dapat bertahan,” katanya lapor Utusan.

Sehubungan itu, Nurul Hizam berkata, Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru telah memaklumkan kepada pihak berkuasa Indonesia bagi membantu mencari Nathan yang dipercayai hanyut ke perairan negara itu.

Baca juga:   Akta 535 perlu dipinda jika mahu letak TH bawah seliaan BNM

Terdahulu, empat penyelam tersebut hilang pada Rabu lalu ketika menyelam bagi mendapatkan lesen Advance Open Water dan tidak timbul semula ke permukaan selepas satu jam melakukan aktiviti berkenaan.

Bagaimanapun, Kristine ditemukan kira-kira 30 batu nautika dari lokasi terakhir oleh bot tunda yang dalam perjalanan dari Indonesia ke Thailand, pada pukul 8.15 pagi keesokan harinya.

Adrian dan Alexia pula ditemukan nelayan kira-kira pukul 1 pagi tadi berhampiran Pulau Bintan di Indonesia.

Baca juga:   Pemandu treler maut, tujuh cedera termasuk tiga kanak-kanak

Wartawan

Terkini

Musim meroyan dalam kalangan bekas pemimpin UMNO

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi secara sindiran mengatakan musim meroyan dapat dilihat berlaku...

Lagi Artikel Berkaitan