27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024

5 juta kenderaan dijangka penuhi lebuh raya hari ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) menjangkakan sebanyak 5 juta kenderaan akan berada di seluruh lebuh raya negara bermula Jumaat untuk pulang ke kampung bagi sambutan perayaan Aidilfitri 3 Mei depan.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, trend peningkatan itu dikesan terutama di Lembah Klang disebabkan pergerakan orang ramai untuk persiapan raya.

Menurutnya, pergerakan akan mula sesak apabila orang ramai mula pulang ke pantai timur, utara dan selatan.

“Kita jangkakan sebanyak 5 juta kenderaan akan berada di lebuh raya bermula Jumaat.

“Pemantauan polis di stesen bas juga mendapati tiket habis dijual. Jadi, kita boleh nampak semua orang berpusu-pusu untuk pulang ke kampung,” katanya, lapor Sinar Harian.

Beliau berkata, pengguna jalan raya diingatkan untuk patuhi peraturan lalu lintas, pastikan kenderaan dalam keadaan baik, rancang pergerakan pulang selain memastikan diri dalam keadaan bersedia serta tidak letih.

Advertisements

Katanya, diingatkan juga agar pemandu untuk lebih berhemah dengan tidak potong Q, pandu di lorong kecemasan serta langgar peraturan lampu isyarat.

“Kerjasama semua pihak adalah amat penting. Kita tidak mahu kesalahan-kesalahan seperti ini boleh menyebabkan kejadian tidak diingini seperti pergaduhan atau ‘road bully’.

“Disarankan juga pengguna jalan raya yang penat dan perlu berehat, boleh berhenti di hentian plaza tol seketika termasuklah bagi menunaikan solat atau ke tandas. Ini bagi mengelakkan kesesakan di hentian rehat dan rawat (R&R),” katanya.

Dalam pada itu, JSPT turut akan menggunakan dron bermula Jumaat bagi memantau lokasi-lokasi sesak di lebuh raya.

“Petugas terdiri daripada pegawai dan anggota JSPT akan bersedia sepanjang tempoh 24 jam termasuklah anggota Unit Rondaan Bermotosikal (URB) serta Unit Kereta Peronda (MPV),” katanya.


Advertisements

Terkini

Maritim Malaysia laksana pelbagai langkah pertingkat integriti

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melaksanakan pelbagai langkah bagi meningkatkan integriti dalam kalangan warganya. Agensi itu pada masa sama...

Lagi Artikel Berkaitan