32.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, March 26, 2023

KPWKM teliti hukuman 100-150 hari khidmat masyarakat kes persenda OKU

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) bakal meneliti cadangan hukuman 100 hingga 150 hari program khidmat masyarakat dikenakan kepada mereka yang mempersenda golongan orang kurang upaya (OKU).

Timbalan Menterinya, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, KPWKM berpendapat cadangan berkenaan sesuai dilaksanakan kerana program khidmat masyarakat menggariskan tiga elemen utama iaitu hukuman, pemulihan dan penginsafan.

Menurutnya, kementerian akan meneliti lebih lanjut cadangan tersebut dalam proses semakan Akta OKU 2008.Beliau berkata demikian semasa menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi kementerian itu pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Ujar Siti Zailah lagi, KPWKM memandang serius insiden mendiskriminasi golongan OKU terutama melalui penularan dalam media sosial.

Bagaimanapun menurutnya, pewujudan remedi dan penalti yang munasabah bagi menangani isu tersebut memerlukan penelitian lanjut dari aspek perundangan.

Baca juga:   Radzi antara empat Senator angkat sumpah jawatan

Tambah beliau lagi, bagi menangani perlakuan jenayah berkenaan, undang-undang yang terpakai di Malaysia kini adalah di bawah Seksyen 233 (1)(a)(b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955.

Siti Zailah berkata, buat masa ini sebarang bentuk aduan, rayuan dan petisyen berkaitan pelanggaran hak OKU boleh disalurkan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan sistem perundangan lain yang sedia ada.

Dalam perkembangan status Pelan Tindakan OKU (PTOKU) 2016-2022, menurut beliau, KPWKM sedang menganalisis pencapaian program dan tindakan yang ditetapkan dalam pelan berkenaan berdasarkan maklum balas yang diterima daripada agensi peneraju bagi setiap program serta tindakan di bawah PTOKU.

Baca juga:   Parlimen Hibrid perspektif baharu Dewan Rakyat, Dewan Negara

“Dapatan analisis ini akan digunakan sebagai input untuk pembangunan pelan tindakan OKU yang baharu selain daripada libat urus membabitkan komuniti OKU, badan bukan kerajaan (NGO) dan kementerian serta agensi yang akan diadakan,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Arif dan Endrick terlepas aksi menentang Hong Kong

SKUAD Harimau Malaysia kehilangan dua tonggak utama Arif Aiman dan Endrick dos Santos akibat kecederaan menjelang aksi persahabatan antarabangsa...

Lagi Artikel Berkaitan