26.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 29, 2022

MOT terus menyokong usaha kerajaan pulihkan ekonomi

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KEMENTERIAN Pengangkutan Malaysia (MOT) akan terus menyokong usaha kerajaan membantu pemulihan ekonomi.

Menterinya, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata, selain daripada 21 agensi bawah MOT yang menyelaraskan pasukan sukarelawan untuk membantu mangsa banjir termasuk kakitangan yang terjejas, MOT juga komited dalam memastikan sektor logistik dan pengangkutan terus mantap dan berkembang seperti yang terbaharu.

“Ini dibuktikan oleh Pelabuhan Klang dan Pelabuhan Tanjung Pelepas apabila berjaya memecahkan rekod dalam pengendalian kontena sejak pengoperasian kedua-dua pelabuhan ini.

“Bagi tahun 2022 ini, sudah tentu Kerajaan akan merancakkan pemulihan ekonomi dengan pelaksanaan pelbagai inisiatif yang telah diumumkan dalam RMK-12 dan Bajet 2022 untuk memastikan ketahanan ekonomi dan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

“MOT bersama semua agensi di bawahnya akan bersungguh-sungguh melakar banyak lagi kejayaan demi manfaat rakyat dan negara,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Baca juga:   Keupayaan meramal ekonomi masa depan

Sementara itu, mengulas perutusan khas, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Ka Siong berkata, Perdana Menteri banyak menyentuh tentang nasib yang menimpa mangsa-mangsa banjir serta usaha-usaha yang dilakukan Kerajaan bagi membantu mereka kembali bangkit meneruskan kehidupan selepas kediaman dan harta benda musnah.

“Saya menyambut baik pengumuman Perdana Menteri mengenai Bantuan Wang Ihsan (BWI) untuk mangsa bencana banjir yang telah dinaikkan dari RM500 kepada RM1,000 setiap Ketua Isi Rumah.

Baca juga:   Pelan diteruskan, keadaan akan semakin baik - KP jawab pakar KKM

“Begitu juga dengan baucar tunai sebanyak RM500 bagi pembelian barangan elektrik kepada setiap keluarga mangsa banjir bagi menggantikan barangan elektrik yang rosak akibat bencana banjir.

“Kerajaan juga akan menyediakan bantuan tunai sehingga RM5,000 bagi setiap keluarga untuk kerja-kerja pembaikan rumah kepada mangsa banjir yang mengalami kerosakan yang tidak serius.

“Bagi kerosakan serius, Kerajaan sendiri akan mengurus baik pulih rumah dengan kos sehingga RM15,000. Manakala, bagi rumah yang musnah dan tidak boleh diduduki, Kerajaan akan membantu sehingga kos RM56,000 setiap unit rumah dibina baru.

“Baucar tunai sebanyak RM1,000 juga disediakan bagi tujuan pembaikan atau pembelian semua kenderaan yang terkesan termasuk lori, kereta, motosikal dan lain-lain.

“Inilah antara usaha Kerajaan dalam memastikan mangsa banjir terus diberi pembelaan untuk kembali bangkit meneruskan kehidupan.

Baca juga:   Peningkatan vaksinasi dorong pertumbuhan ekonomi

“Mudah-mudahan ia membawa sinar baharu untuk tahun 2022 ini,”katanya. – Edisi 9

Terkini

PM doakan Pandelela terus tambah pingat di Budapest

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan tahniah dan syabas kepada Datuk Pandelela Rinong Pamg atas kejayaan meriah pingat gangsa...

Lagi Artikel Berkaitan