33.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 22, 2023

PDRM lancar Ops Bantu selaras bantuan banjir daripada NGO

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) melancarkan Ops Bantu bagi menyelaraskan dan menyokong penyampaian bantuan mangsa banjir daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta organisasi tidak mempunyai pengangkutan atau memerlukan sumber manusia.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Hazani Ghazali, berkata mana-mana pihak yang mahu menyalurkan bantuan dan memerlukan sokongan logistik atau sumber manusia boleh menghubungi Pusat Kawalan Malaysia (MCC) Bukit Aman di talian 03-22663498.

Katanya, mereka yang memerlukan bantuan perlu memberi maklumat berkaitan kepada petugas pusat itu untuk tindakan susulan.

“Maklumat itu ialah nama individu dan organisasi memohon, nombor telefon pemohon, lokasi dan sasaran bantuan, jenis penugasan dilaksanakan, jenis logistik dan jumlah diperlukan.

“Selain itu, jenis barang diedar, jumlah anggota diperlukan untuk penugasan serta peralatan yang perlu dan yang dibekalkan pemohon.

Baca juga:   Op Tapis Khas: 28,710 individu ditahan pelbagai kesalahan dadah

“Selepas membuat pertimbangan, Jabatan KDNKA akan mengaturkan tindakan bagi memastikan setiap bantuan dapat disalurkan kepada penerima bantuan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Murid perempuan maut digilis treler ketika pulang dari sekolah

SEORANG murid perempuan berusia sembilan tahun maut akibat digilis treler ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah dalam kejadian berlaku...

Lagi Artikel Berkaitan