29.5 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

JKNPP siasatan kejadian wanita bersalin dalam kereta

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP) menjalankan siasatan dalaman berhubung kejadian seorang wanita terpaksa melahirkan bayinya di dalam sebuah kereta selepas mendapat rawatan awal di Hospital Seberang Jaya (HSJ) seperti yang tular dalam media sosial.

Pengarahnya, Dr. Ma’arof Sudin berkata, siasatan itu dibuat bagi menambah baik penyampaian perkhidmatan kesihatan dan perubatan kepada semua lapisan masyarakat.

“JKNPP ingin merujuk kepada kenyataan yang tular dalam media sosial Facebook berkenaan bayi dilahirkan di dalam kereta selepas pesakit mendapat rawatan awal di HSJ pada 27 Disember lalu.

“Pihak HSJ mengesahkan pesakit mendapatkan rawatan di hospital berkenaan dan pemeriksaan mendapati wanita tersebut mempunyai tanda-tanda kelahiran peringkat awal, dia kemudian dibenarkan pulang dengan nasihat doktor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, tular dalam media sosial mengenai seorang wanita terpaksa melahirkan bayinya di dalam kereta gara-gara tidak sempat untuk tiba di hospital.

Baca juga:   Bincang potensi kerjasama baharu Malaysia, Kanada - Anwar

Menerusi satu hantaran di laman Facebook, wanita berkenaan pada mulanya pergi ke sebuah hospital kerajaan di Seberang Jaya kerana sudah menunjukkan tanda-tanda mahu bersalin.

Bagaimanapun, wanita itu mendakwa diminta pulang ke rumah terlebih dahulu kerana diberitahu masih belum tiba masa untuk melahirkan bayi kerana bukaan menunjukkan dua sentimeter.

Wanita itu kemudian merayu pihak hospital untuk membenarkannya dimasukkan ke wad memandangkan dia tinggal di Sungai Ara, yang agak jauh dari hospital, namun mendakwa tidak diendahkan.

Baca juga:   KPLB sasar capai 90 pelaksanaan program sebagai KPI tahun ini

Menurut Ma’arof , JKNPP telah berjumpa dengan waris wanita tersebut hari ini bagi mendapatkan maklumat lanjut.

“JKNPP meminta orang awam atau pesakit yang mempunyai sebarang pertanyaan, aduan atau cadangan agar berhubung terus dengan dengan pihak hospital berkenaan agar siasatan atau penambahbaikan dapat dilaksanakan dengan segera,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Bersatu gesa Zahid direhatkan dari tugas TPM

TIMBALAN Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumi mengesa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid...

Lagi Artikel Berkaitan