27.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 8, 2022

KKMM, MOF runding rangkaian 5G sejak awal tahun ini

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PERUNDINGAN mengenai pelaksanaan konsep rangkaian tunggal 5G atau Rangkaian Borong Tunggal (SWN) menerusi Digital Nasional Bhd (DNB) sebagai pelaksana projek itu sudah dilaksanakan awal tahun ini, kata Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah.

Menjelaskan perkara itu, Saifuddin yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia pada Februari 2020 hingga Ogos lalu berkata, perbincangan membabitkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan Kementerian Kewangan (MOF), diadakan sebelum mesyuarat Kabinet pada 3 Februari lalu.

“KKMM, SKMM dan Kementerian Kewangan berbincang bersama sebelum mesyuarat Kabinet pada 3 Februari 2021 yang mana keputusan menubuhkan sebuah syarikat tujuan khas (SPV) (kini dinamakan DNB) dibuat.

“Saya juga terlibat dalam langkah-langkah seterusnya dan diberi taklimat oleh DNB dan EY (Ernst & Young Consulting Services Sdn Bhd) tentang pelan pelaksanaan selanjutnya,” katanya menerusi ciapan di Twitternya hari ini.

Baca juga:   TM uji rangkaian 5G di Kuala Lumpur, Putrajaya, Cyberjaya

Semalam, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dalam catatan di media sosial menjelaskan, konsep berkenaan merupakan cadangan yang dikemukakan oleh SKMM dalam Laporan Akhir Peruntukan Jalur Spektrum untuk Perkhidmatan Jalur Lebar Mudah Alih, yang diterbitkan pada waktu itu.

Kata Tengku Zafrul, laporan itu mencadangkan supaya entiti tunggal dibentuk oleh sebuah konsortium 5G yang terdiri daripada syarikat telekomunikasi, berbanding menganugerahkan spektrum 5G secara individu.

Tengku Zafrul berkata, KKMM turut maklum bahawa sebuah SPV yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan, akan dilantik bagi melaksanakan infrastruktur rangkaian 5G tunggal ke seluruh negara.

Baca juga:   Rahman Shaari dinobat Sasterawan Negara - Radzi Jidin

Pada 1 Mac lalu, Tengku Zafrul berkata, MOF mengumumkan penubuhan DNB sebagai pengendali SWN 5G yang berasaskan model pemulihan kos, berteraskan penawaran dan bukannya berdasarkan model keuntungan maksimum.

Tengku Zafrul mengulas perkara itu sebagai merujuk kepada kenyataan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin, pada sesi Dewan Rakyat pada Khamis lalu bahawa tiada perundingan antara MOF dan KKMM mengenai pelantikan DNB sebagai pelaksana rangkaian dan infrastruktur 5G melalui model SWN.-Edisi 9

Wartawan

Terkini

Agong bincang kerjasama ketenteraan Malaysia-UAE

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menerima menghadap Komander Tentera Darat Emiriah Arab Bersatu (UAE) Mejar Jeneral...

Lagi Artikel Berkaitan