30.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 26, 2022

Kit ujian RTK dijual lebih rendah, RM4.90 – Alexander

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

KIT ujian pantas (RTK) antigen COVID-19 menggunakan sampel air liur kini dijual pada harga lebih rendah iaitu RM4.90 berbanding RM6.90 sebelum ini.

Perkara itu diumum Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menerusi kenyataan beliau hari ini.

Beliau berkata, penurunan harga sebanyak 87.7 peratus sejak kit berkenaan pertama kali dijual di pasaran bagi kegunaan orang ramai disifatkan selari usaha kerajaan bagi mengekang penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan komuniti.

“Kit ujian kendiri COVID-19 sudah menjadi keperluan seisi rumah, memandangkan kadar penularan pandemik masih tinggi di Malaysia.

“Susulan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi, pekerjaan, sekolah dan institusi pengajian, keperluan untuk membuat ujian kendiri menjadi lebih mendesak serta perlu dilakukan dengan kerap,” katanya hari ini.

Jelas beliau, kementerian sentiasa mendengar keluhan rakyat yang terkesan akibat penjualan kit ini pada harga tinggi sebelum ini.

Baca juga:   Nazri Aziz buat kejutan kembali sokong Muhyiddin

“Justeru menerusi usaha bertali arus, kita berjaya menurunkan harga kit ujian kendiri daripada RM39.90 kepada harga siling RM19.90, di peringkat runcit.

“Melalui perbincangan berterusan yang diadakan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Kementerian Kesihatan (KKM), saya bersetuju harga kit ini perlu diturunkan lagi, tanpa berkompromi dengan kualiti kit ujian.

“Semestinya saya mahu kit ini dapat dibeli dengan harga mampu milik supaya semua rakyat dapat melakukan sendiri ujian secara kerap dan antara strategi yang dilaksanakan adalah dengan memberikan kebenaran kepada lebih banyak premis seperti di pasar raya dan kedai rangkaian,”katanya.

Baca juga:   MPN garis 5 tema utama pelan tangani impak COVID-19

Setakat ini, KPDNHEP sudah memberikan kebenaran kepada 7,302 premis di seluruh negara untuk menjual kit ujian kendiri ini yang diberikan kebenaran oleh KKM dan Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).

Alexander berkata, keputusan memperluaskan penjualan kit ujian kendiri kepada rangkaian sektor peruncitan di negara ini menyaksikan harga peranti berkenaan berupaya diturunkan sehingga mencecah paras RM6.90 sebelum ini.

“Tetapi hari ini, saya amat gembira melihat inisiatif yang diambil oleh 99 Speedmart yang sudah mula menjual kit ini pada harga RM4.90 seunit.

“Saya berharap lebih banyak premis akan mengambil langkah yang sama dalam waktu terdekat,” katanya.-Edisi 9

Baca juga:   'Politik sate' boleh hancurkan perpaduan UMNO

Wartawan

Terkini

Mohon semua pihak tidak keluarkan kenyataan ganggu gugat

MENTERI Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi memberi amaran kepada semua pihak agar tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh...

Lagi Artikel Berkaitan