24.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023

Serba salah nak tutup KPTM Semporna, tapi… – Mahdzir

Kolej itu tidak lagi mampu menanggung kos operasinya kerana tidak mendapat pembiayaan daripada kerajaan

Mesti Baca

MENTERI Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid mengakui beliau serba salah untuk menutup operasi Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) cawangan Semporna, tahun depan.

Ini kerana beliau sedar kolej tersebut merupakan tempat bagi anak-anak bumiputera belajar tetapi terpaksa dilakukan kerana KPKT Semporna tidak lagi mampu menanggung beban.

Menurut beliau, walaupun MARA adalah agensi kerajaan tetapi KPKT Semporna terpaksa menanggung semua kos operasinya.

“Kita sebenarnya serba salah juga mengenai isu ini kerana ia adalah tempat pelajar-pelajar bumiputra belajar, namun kita terpaksa melihat perkara ini (penutupan) ekoran tidak mencukupi sasaran pelajar.

“Kapasiti KPTM Semporna ini mempunyai kapasiti 600 orang namun sekarang kita hanya memiliki 169 pelajar sahaja,” katanya selepas Majlis Pecah Tanah Cadangan Pembangunan Kondominium Signal Hill di Kota Kinabalu, Sabah hari ini.

Baca juga:   KEMAS peruntuk RM1.9 juta untuk program TVET

Majlis itu disempurnakan oleh Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor. Hadir sama Pengerusi MARA, Datuk Azizah Mohd Dun; Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Mahdzir, KPTM juga tidak mempunyai peruntukan dari kerajaan dan perlu membayar sendiri gaji kakitangan termasuk tenaga pengajarnya yang membabitkan kos operasi yang tinggi.

Ditanya mengenai status pelajar yang masih berada di KPTM Semporna, Mahdzir menjelaskan, penuntut sedia ada akan menamatkan pengajian secara berperingkat.

Sementara itu Mahdzir berkata, MARA telah memperuntukkan sebanyak RM40 juta bagi membantu usahawan Bumiputera luar bandar di negeri ini yang menceburi bidang keusahawanan.

Baca juga:   Ada pihak kalut seruan UMNO 'all out' guna media sosial

Beliau berkata, jumlah tersebut akan disalurkan kepada 500 usahawan melalui MARA daerah di wilayah itu.

“Tumpuan kita adalah bagaimana memperkukuhkan usahawan-usahawan Bumiputera luar bandar melalui pejabat-pejabat daerah MARA.

MARA juga ada bazar, lot-lot kedai dan Arked MARA yang diberikan sewa kepada usahawan-usahawan Bumiputera,” katanya.

Jelas Mahdzir, selain pendidikan, MARA dan KPLB juga memberi penekanan khusus kepada agenda pemerkasaan usahawan Bumiputera di luar bandar.

“MARA adalah satu agensi di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar yang sangat mengambil inisiatif kepada program agenda keusahawanan bumiputera selain daripada pendidikan TVET,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   Ada pihak kalut seruan UMNO 'all out' guna media sosial

Wartawan

Terkini

Umat Islam dinasihat tak terlibat acara Thaipusam – Mohd Na’im

UMAT Islam untuk tidak terlibat atau mengambil bahagian dalam sambutan Hari Thaipusam pada hari ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal...

Lagi Artikel Berkaitan