30.5 C
Kuala Lumpur
Monday, July 22, 2024

Masalah bekalan air bersih di daerah Pitas selesai

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

MASALAH bekalan air bersih di daerah Pitas, Sabah dijangka selesai apabila Projek Pembinaan Loji Rawatan Air (LRA) Kedua Pitas siap pada November tahun hadapan.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, loji bernilai RM37.8 juta itu akan memberi manfaat kepada penduduk di 30 buah kampung di daerah ini.

“Dengan pertambahan (loji rawatan air pertama dan kedua), jadi sekarang (Pitas) sudah ada 14 JLH (bekalan air bersih untuk kegunaan penduduk). Tetapi, saya tahu ada lagi kawasan kampung belum dapat (kemudahan bekalan air bersih).

“Justeru, (loji rawatan air) perlu ditambah sekurang-kurangnya 10 JLH lagi di masa depan. Projek loji rawatan air kedua Pitas fasa pertama ini akan siap pada 2022 dan ada lagi fasa dua dan fasa tiga (bagi memenuhi keperluan bekalan air bersih penduduk),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas melawat penerima bantuan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Bina Baharu di Kampung Tanjung Batu, Kota Marudu, Sabah hari ini.

Terdahulu, Mahdzir meninjau tapak pembinaan LRA Kedua Pitas dan mendengar taklimat ringkas berkaitan Projek Bekalan Air Luar Bandar dan Jalan Luar Bandar Pitas yang merupakan sebahagian daripada rangka lawatan kerja selama tiga hari beliau ke Sabah.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang juga Menteri Kerja Raya negeri.

Advertisements

Mahdzir berkata, loji rawatan air berkapasiti 10 Juta Liter Sehari (JLH) itu dilihat mampu menyelesaikan masalah penduduk kampung yang selama ini belum memperoleh bekalan air bersih.

Loji rawatan air yang sedang dalam pembinaan itu adalah tambahan kepada loji rawatan air sedia ada yang hanya berkapasiti 4 JLH.

Ia merupakan projek fasa pertama bagi menyediakan kemudahan air bersih kepada penduduk di kawasan tersebut.

Sementara itu, Mahdzir mencadangkan penubuhan satu jawatankuasa khas bagi memperkasa peranan antara Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) serta Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) bagi menyelesaikan isu bekalan air di kawasan luar bandar.

“Ini termasuk menaik taraf infrastruktur bekalan air luar bandar meliputi loji rawatan air dan sistem agihan serta perpaipan lama.

“Ada peruntukan retikulasi di bawah KPLB tetapi ada juga di bawah tanggungjawab KASA. Justeru, perlu ada kolaborasi kerana matlamatnya adalah sama untuk membantu rakyat di luar bandar,” katanya. – Edisi 9

Advertisements

Terkini

6 syarikat pemula tempatan terima pelaburan lebih RM750,000

SEBANYAK enam syarikat pemula (start up) telah dipilih untuk menerima pelaburan berjumlah RM750,000 daripada firma modal teroka, Nexea. Kesemua syarikat...

Lagi Artikel Berkaitan