24.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 31, 2023

KEMAS Sabah serah kit peralatan bantu usahawan pastri

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

SERAMAI 30 orang peserta Quick Win anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Wilayah Sabah menerima bantuan kit peralatan masakan berasaskan pastri seperti ketuhar elektrik, mesin pengadun makanan serra meja keluli.

Kit Peralatan ini disampaikan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dalam satu majlis di Dewan Kampung Petagas, Putatan, Sabah hari ini.

Bantuan kit peralatan ini adalah berdasarkan kepada kursus yang diikuti dengan kadar maksimum bantuan peralatan sebanyak RM4,000 bagi setiap peserta.

Ia termasuk bahan pembelajaran sepanjang kursus berlangsung serta kos latihan selama 3 hari secara bersemuka atau 5 hari secara atas talian.

Menurut Mahdzi, pemilihan peserta Quick Win KEMAS adalah berdasarkan kepada beberapa kriteria.

“Antaranya kumpulan B40, individu yang telah memulakan perniagaan secara kecil-kecilan serta menunjukkan minat untuk mengembangkan perniagaan.

“Kementerian Pembangunan Luar Bandar melalui KEMAS sentiasa berusaha untuk mencari jalan bagi meningkatkan pendapatan masyarakat di luar bandar khususnya bagi mereka yang mempunyai keinginan untuk mencari peluang-peluang baru dalam perniagaan perusahaan kecil-kecilan di rumah seperti membuat kek, pastri dan juga kuih-kuih tradisional,” katanya dalam satu kenyataan.

Baca juga:   Banjir Baling: Dua LRA dihenti tugas, air mentah keruh

Untuk rekod, program Quick Win mula dilaksanakan di KEMAS pada tahun 2017.

Sehingga tahun 2020, program tersebut telah disertai seramai 16,293 orang peserta.

Antara bidang yang paling menjadi pilihan adalah bidang masakan iaitu melibatkan seramai 4,416 orang peserta.

Baca juga:   Usaha UMNO gesa Darurat tidak dilanjut berhasil

Program Pendidikan Kemahiran KEMAS telah diluluskan sejumlah peruntukan pembangunan bertujuan memberikan latihan dan kursus lima bidang utama iaitu Masakan, Jahitan, Dandanan Diri, Senitangan serta Pendidikan Kesejahteraan Keluarga.

Tahun ini, KEMAS telah menerima peruntukan berjumlah RM13.2 juta bagi melaksanakan program-program kemahiran.

Daripada jumlah tersebut, sejumlah RM2.74 juta adalah peruntukan bagi melaksanakan program Quick Win.

“Walaupun negara kita berhadapan dengan penularan pendemik Covid19, namun ianya tidak menghalang KEMAS untuk mengadakan kursus secara dalam talian sebagai alternatif bagi memastikan KEMAS tetap mendampingi masyarakat luar bandar dan berjaya mensasarkan seramai 760 peserta yang akan menerima manfaat darilada pelaksanaan program Quick Win kali ini”, kata Mahdzir lagi.

Bagi negeri Sabah, sejumlah 1,672 orang menerima bantuan Quick Win sejak tahun 2017 sehingga 2021 melibatkan peruntukan sebanyak RM2.49 juta

Kursus Kemahiran Quick Win mensasarkan kumpulan belia dan beliawanis B40, peserta kelas kemahiran KEMAS, ibu tunggal, suri rumah dan Orang Kurang Upaya (OKU).

“Pelaksanaan kursus ini diharap dapat memberi impak dalam memberikan pendedahan kepada peserta yang berpotensi dan ingin menambah pendapatan dalam bidang kemahiran yang diceburi dan seterusnya mampu untuk menjadi pengusaha luar bandar yang berjaya,” katanya.

Baca juga:   Kes baharu 1,358, Selangor rekod kes harian tertinggi

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Wanita dituduh bunuh bekas suami di ladang kelapa sawit

SEORANG wanita tempatan dihadapkan di Mahkamah Majistret Tawau, Sabah, hari ini, atas tuduhan membunuh pemandu e-hailing yang juga bekas...

Lagi Artikel Berkaitan