25.5 C
Kuala Lumpur
Friday, December 3, 2021

JAS buru pemilik kebun buat pembakaran terbuka

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

JABATAN Alam Sekitar (JAS) akan mengambil tindakan tegas terhadap pemilik tanah susulan insiden pembakaran kebun kelapa sawit di Jalan Sijangkang Utama, Kebun Baru, Telok Panglima Garang, Selangor, pada Ahad lalu.

Memetik laporan Berita Harian, Pengarah Alam Sekitar Selangor, Nor Aziah Jaafar berkata, pihaknya mendapat makluman mengenai kebakaran itu melalui Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor yang melakukan kerja pemadaman api.

Katanya, siasatan mendapati lokasi berkenaan adalah kebun kelapa sawit terbiar yang sedang dibersihkan untuk tanaman semula kelapa sawit.

“Pembakaran itu juga menyebabkan berlaku jerebu setempat (di kawasan kebakaran) yang sederhana yang mana Indeks Pencemar Udara (IPU) direkodkan antara 51 hingga 100.

“Jerebu berkenaan bagaimanapun sudah tiada dan JAS juga mengarahkan kerja-kerja di tapak dihentikan.

“Tindakan selanjutnya adalah siasatan serta pendakwaan akan dilakukan terhadap pemilik tanah mengikut Seksyen 29 (A) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, jika disabitkan kesalahan boleh dihukum denda tidak lebih daripada RM500,000 atau penjara sehingga maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya hari ini.

Nor Aziah berkata, JAS juga memberi amaran tegas bahawa pelaku aktiviti pembakaran terbuka seumpamanya boleh dikenakan kompaun maksimum RM2,000 bagi setiap kesalahan dibuat.

Baca juga:   Tiada laporan kecurian jutaan ringgit babitkan pegawai SPRM

Sementara itu, Pengarah JBPM Selangor, Norazam Khamis memaklumkan pihaknya menerima aduan kebakaran kebun sawit itu sekitar jam 8.21 pagi.

Baca juga:   Tiada laporan kecurian jutaan ringgit babitkan pegawai SPRM

Katanya, kebakaran membabitkan belukar berkeluasan satu ekar (0.40 hektar) yang mana pasukan menggunakan ‘portable pump’ sumber air terbuka untuk proses pemadaman.

“Kebakaran berjaya dikawal pada jam 7 malam dan padam sepenuhnya 25 minit kemudian.

“Insiden itu turut dimaklumkan kepada JAS untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

-EDISI9

Terkini

Semua pihak elak tindakan provokasi di Laut China Selatan

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menegaskan agar semua pihak perlu mengelak daripada melakukan sebarang tindakan berunsur provokasi...

Lagi Artikel Berkaitan