26.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

UPKK ditangguh ke 15 hingga 18 November

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) untuk murid Tahun 5 dan 6 tahun ini yang dijadual mulai 4 hingga 7 Oktober depan, ditangguhkan ke 15 hingga 18 November depan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira situasi semasa.

“Ia juga bagi memastikan keselamatan dan kesihatan murid-murid terjamin serta persediaan yang perlu dilakukan pusat peperiksaan.

“Keputusan itu dibuat setelah mengambil kira situasi semasa serta ulasan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Pendidikan Malaysia, dan keputusan kebenaran Majlis Keselamatan Negara bertarikh 6 September 2021,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Idris berkata, perkara berkenaan akan dimaklumkan menerusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kepada semua agensi bertanggungjawab yang melaksanakan Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di seluruh Malaysia dan pihak yang terlibat dengan pelaksanaan UPKK untuk subjek bertulis bagi calon tahun 2020 dan 2021.

Baca juga:   174 mangsa sindiket tipu kerja luar negara masih terkandas

Menurutnya, Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) juga optimis dengan usaha kerajaan menuju sasaran imuniti kelompok dalam negara.

Sehubungan itu, pihaknya membuat ketetapan hanya petugas peperiksaan yang telah lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 sahaja dibenarkan bertugas di semua pusat peperiksaan.

“Kerajaan sentiasa komited memastikan pelaksanaan UPKK berjalan lancar dan berjaya,” tambahnya.

Untuk rekod, Pada 11 November tahun lalus, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) ketika itu Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dilaporkan berkata ujian UPKK 2020 akan dilakukan serentak dengan UPKK 2021 pada 4 hingga 7 Okt 2021.

Baca juga:   Pas sokong Ahmad Maslan sebagai Timbalan Speaker

Keputusan itu dilakukan oleh Jakim selepas mempertimbangkan kepentingan semua pihak dan ia melibatkan lima subjek bertulis iaitu Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadah), Sirah, Jawi dan Khat, Adab dan Lughah Al-Quran.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Tok Mat menghadap Sultan Brunei, jemput Baginda ke LIMA’23

SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkenan menerima sembah menghadap Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu lawatan rasmi...

Lagi Artikel Berkaitan