23.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 8, 2022

Aksi berbahaya pecut motosikal makan diri

Mesti Baca

Ain Hamzah
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Aksi seorang remaja menguji motosikal rakan yang diubah suai di jalan raya nyata “memakan diri” apabila dia ditahan polis dalam dua serbuan berasingan di Kampung Nelayan, Sungai Buloh, Selangor, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa berkata, penangkapan remaja berkenaan adalah susulan penularan video berdurasi 30 saat memaparkan aksi menguji kelajuan motosikal jenis Yamaha 125Z di Kilometer 16 Jalan Kuala Selangor – Kuala Lumpur.

Menurutnya, bertindak maklumat kemudiannya menahan pemilik motosikal itu di Jalan Rizab Masjid, Bukit Hijau pukul 7 petang.

“Hasil semakan terhadap motosikal itu mendapati tiada nombor pendaftaran depan dan belakang.

“Selain itu, nombor enjin dan chasis motosikal itu sudah diusik. Kita kemudiannya merampas motosikal tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ramli berkata, pihaknya kemudiannya menahan remaja yang mempamerkan aksi berkenaan di sebuah rumah selain turut merampas sebuah telefon bimbit.

Baca juga:   Tajuddin didenda RM1,500 tak pakai pelitup muka

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Polis memberikan amaran kepada orang ramai agar tidak terlibat dalam sebarang sebarang aktiviti lumba haram ataupun aktiviti pengubahsuaian motosikal yang menyalahi undang-undang,” katanya.

-EDISI9

Wartawan

Terkini

Terima kasih kerajaan sedia peruntukan besar untuk pendidikan

Oleh TAQIYUDDIN AMINI ABDUL SATAR SAYA mengalu-alukan peruntukan Bajet 2023 bagi Kementerian Pendidikan sebanyak RM55.6 bilion, kenaikan sebanyak RM3 bilion...

Lagi Artikel Berkaitan