28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 6, 2022

Noraini tidak sesuai dilantik semula menteri KPT – KMUM

Mesti Baca

Sharieza Ismail
Wartawan Edisi 9

PETALING JAYA – Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) menggesa supaya pelantikan menteri baharu pengajian tinggi dipilih dalam kalangan mereka yang mempunyai wawasan dan sedia berkhidmat untuk kepentingan mahasiswa dan bukan kerana untuk memenuhi kerusi ahli politik semata-mata.

Memetik laporan FMT, KMUM berkata, pelantikan semula penyandang jawatan itu sebelum ini, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad tidak menunjukkan langkah terhadap pencapaian visi ke arah mewujudkan perubahan baru yang lebih baik, susulan pelbagai masalah dan kegagalan telah timbul sepanjang beliau memberikan khidmatnya sebelum ini.

“Jawatan ini tidak seharusnya diberikan begitu sahaja sebagai pemenuh kerusi buat ahli politik semata-mata.

“Kegagalan beliau dalam menjalankan tugas sewaktu beliau memegang jawatan tersebut dalam kerajaan yang lepas telah membuktikan bahawa beliau tidak sesuai untuk memegang jawatan ini tidak mampu untuk menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang menteri pengajian tinggi,” katanya menerusi satu kenyataan.

Noraini yang juga Ketua Wanita UMNO meletakkan jawatannya sebagai Menteri Pengajian Tinggi selepas parti itu mengumumkan penarikan balik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Baca juga:   Noraini letak jawatan Menteri Pengajian Tinggi

Beliau antar 15 ahli Parlimen UMNO yang menandatangani surat akuan penarikan balik sokongan tersebut sehingga memaksa Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

KMUM berkata, antara siri kegagalan tersebut adalah apabila KPT tidak merancang pergerakan pulang mahasiswa ke kampung halaman mereka dengan sebaiknya ketika pandemik COVID -19.

Baca juga:   KPT sasar lebih ramai usahawan IPT

Kegagalan itu menyebabkan sehingga kini KPT masih belum dapat menyelesaikan tuntutan KMUM mengenai kos ujian calitan RT-PCR yang perlu ditanggung sendiri oleh mahasiswa Sabah dan Sarawak.

“Pada Oktober lepas, kebanyakan mahasiswa ambilan baharu telah mengalami masalah untuk pulang ke kampung halaman masing-masing apabila pengumuman penangguhan pendaftaran secara bersemuka diumumkan sehari sebelum pendaftaran di kampus berlaku.

“Ini merupakan suatu permasalahan apabila pengumuman ini dibuat seolah tidak mengambil kira kebanyakan mahasiswa dari negeri lain yang hadir ke kampus untuk mendaftar tidak dapat menetap di kolej,” kata KMUM.

Selain itu, KMUM juga berpandangan bahawa Noraini gagal dalam menggerakkan usaha untuk memansuhkan AUKU, sekaligus menunjukkan bahawa pihak kerajaan sepertinya tidak berminat membudayakan pemikiran secara kritis dan demokratik.

KMUM sedia maklum bahawa halangan-halangan yang termaktub di dalam Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) telah memberi beberapa kekangan daripada pelbagai sudut buat mahasiswa.

“Kekangan dari segi autonomi kewangan di mana wujudnya karenah birokrasi pentadbiran universiti dan halangan bagi para mahasiswa dan mahasiswi untuk bebas bersuara masih lagi wujud walaupun dilihat kini tidak lagi relevan,” katanya. – Edisi 9

Baca juga:   Kebenaran PdP di IPT tertakluk kepada keputusan universiti

Wartawan

Terkini

Kes denggi meningkat 119% tahun ini – Dr Noor Hisham

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan dua kematian akibat komplikasi demam denggi bagi tempoh minggu epidemiologi ke-39 tahun ini iaitu...

Lagi Artikel Berkaitan