26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 26, 2022

Sultan Selangor bimbang ada individu berdegil pulang kampung

Mesti Baca

CYBERJAYA – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan kebimbangan baginda sekiranya masih ada individu yang berdegil untuk pulang ke kampung di luar daerah sempena perayaan Aidiladha esok.

Menerusi kenyataan di laman Facebook rasmi Selangor Royal Office hari ini, baginda mengambil kesempatan menasihati umat Islam agar menyambut Aidiladha di rumah masing-masing demi mengelakkan penularan wabak Covid-19.

“Baginda masih berdukacita kerana perayaan umat Islam yang sepatutnya disambut dengan semangat kesatuan ummah bagi mengeratkan ukhwah ini, terpaksa diadakan dalam keadaan yang terhad dan waspada.

“Baginda berharap sambutan kali ini diraikan dalam suasana sederhana dan setiap aktiviti membabitkan ibadah korban dilaksanakan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS),” menurut hantaran tersebut.

Sultan Sharafuddin juga mahukan umat Islam berterusan memanjatkan doa setiap kali selepas solat agar rakyat terus dilindungi dan dijauhkan daripada musibah wabak COVID-19 dan kematian.

Baca juga:   Polis tak terima surat MITI sehingga 21 Julai - KPN

Baginda turut menggesa orang Islam supaya mengukuhkan perpaduan dan teguh bersatu hati menuruti setiap perintah Allah SWT serta tidak mengadu domba dan bertelingkah mengenai isu-isu remeh yang tidak bermanfaat.

Sementara itu baginda dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin serta Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah turut berkenan menzahirkan ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha 1442 Hijrah kepada seluruh umat Islam di Selangor. – Edisi 9

Terkini

Potong gaji menteri tak selesai masalah kos sara hidup

CADANGAN supaya gaji menteri-menteri Kabinet dipotong sebanyak 20 peratus oleh bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah...

Lagi Artikel Berkaitan