26.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 16, 2021

PIKAS mampu kawal penularan Covid-19 di sektor perkilangan

Mesti Baca

Muhammad Muzamil
Wartawan Edisi 9

CYBERJAYA – Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) dijangka berupaya mengawal penularan kes Covid-19 di sektor perkilangan dan pembuatan, sekali gus membantu kelancaran Pelan Pemulihan Negara.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), sektor berkenaan harus diberi perhatian kerana ia antara yang terkesan akibat penularan jangkitan di tempat kerja. 

“PIKAS merupakan langkah diambil Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) untuk bantu kurangkan kadar Covid-19 di negara kita, memandangkan kes sejak beberapa bulan lepas masih didapati berlaku dalam sektor tempat kerja, sama ada dalam kilang atau tempat mereka tinggal.

“Ini kerana sebahagian besar majikan didapati masih tidak patuh dengan peruntukan di bawah Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 pindaan 2019 (Akta 466),” katanya selepas meninjau proses vaksinasi PIKAS di Texas Instruments Malaysia Sdn Bhd hari ini seperti dilapor Bernama.

PIKAS yang bermula hari ini dilaksanakan sebagai langkah responsif kepada cadangan dari persatuan industri, dewan perniagaan dan Perusahaan Kecil dan Sederhana untuk membantu mempercepat vaksinasi  khususnya pekerja, dengan vaksinasi dijalankan di premis kilang dan lokasi perindustrian yang dikenal pasti.

Baca juga:   PM sertai 300 jemaah solat Aidiladha di Masjid Negara

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kesihatan Datuk Dr Adham Baba dan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin. 

Baca juga:   Pendirian UMNO tidak tergelincir dari utamakan rakyat

Muhyiddin berkata selain pengurusan wabak Covid-19 yang menyasarkan pengurangan kes dan pengurangan beban di fasiliti kerajaan, tumpuan turut diberikan dalam memastikan jumlah suntikan vaksin dapat ditingkatkan dengan cepat dan menyeluruh dengan sasaran 300,000 suntikan sehari.

Bagaimanapun beliau berkata ia amat bergantung kepada jumlah bekalan vaksin yang diterima mengikut jadual ditetapkan, memandangkan ketika ini bekalan diterima secara berperingkat dan bukannya secara ‘lump sum’. 

“Sebagai contoh di kilang ini (Texas) saya diberitahu setiap hari sekitar 300 (disuntik vaksin) tetapi dia mempunyai keupayaan suntik vaksin sekali ganda, namun bekalan vaksin terpaksa diagihkan di banyak tempat dan penerimaan vaksin datang secara berperingkat, ia bukan sekali gus,” katanya.

Sementara itu Muhyiddin turut menggesa badan bukan kerajaan membantu dalam usaha meningkatkan proses pendaftaran vaksin di seluruh negara bagi memastikan perancangan untuk melaksanakan proses vaksinasi secara menyeluruh dapat dicapai dengan jayanya.

Baca juga:   Najib senaraikan punca Ahmad Faizal 'tumbang'

Terkini

PPN bawa sinar terang di hujung terowong

PELAN Pemulihan Negara (PPN) yang dirancang kerajaan sejak Jun lalu ternyata telah berjaya membawa sinar yang terang di hujung...

Lagi Artikel Berkaitan