24.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 2, 2023

Yayasan Jamin sasar wakaf 10,000 terompah untuk masjid

Mesti Baca

KUNDANG – Yayasan Jamin menyasarkan sebanyak 10,000 pasang terompah wakaf untuk diberikan kepada masjid-masjid di seluruh negara.

Penaungnya, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, menerusi Projek Waqaf Terompah Masjid, ia memberi peluang kepada umat Islam menyemai saham akhirat di samping memberi keselesaan kepada jemaah masjid menggunakan terompah untuk berwuduk atau pun beristinjak.

“Alhamdulillah, hari ini Yayasan Jamin berjaya dan dapat memulakan Projek Waqaf Terompah Masjid ke masjid-masjid.

“Saya mulakan dulu di Kundang, Kuang ini dengan 1,000 pasang terompah ke seluruh masjid di sini, juga di sekitar Sungai Buloh.

“Sambutan setakat ini hangat, kawan-kawan dan beberapa pertubuhan NGO, persatuan masyarakat menunjukkan minat. Ada 9,000 pasang terompah lagi akan diedarkan di masjid-masjid seluruh negara.

“Saya menyasarkan 10,000 pasang terompah dalam masa tiga bulan ini untuk kita sumbangkan, Insya-Allah,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Projek Waqaf Terompah Masjid di Kundang, semalam.

Baca juga:   Hanya satu perkataan untuk Tok Det… Cukuplah!

Ditanya kenapa terompah menjadi pilihan untuk projek wakaf, Sohaimi menjelaskan idea itu tercetus ketika beliau menyaksikan seorang warga emas tergelincir ketika hendak mengambil wuduk di masjid.

“Kebanyakan selipar yang terdapat di masjid cepat haus dan licin. Berbahaya kepada jemaah, boleh mendatangkan kecederaan.

“Sejak melihat seorang pakcik tergelincir, kesian dia menahan kesakitan. Mujur tak ada yang patah. Masa itulah tercetus idea apa salahnya saya buat projek wakaf terompah. Tahan lama, berkualiti dan tidak licin, selamat digunakan.

Baca juga:   Hanya satu perkataan untuk Tok Det… Cukuplah!

“Lagi satu ia unik, seni warisan kita dan dapat mengelak terompah ini cepat pupus. Kali ini kita cuba kelainan pula, kita buat terompah sebagai projek wakaf,” katanya.

Justeru, Sohaimi menyeru kepada sesiapa yang berminat untuk mencari saham akhirat bolehlah menyumbang kepada projek wakaf terompah ini.

“Tak mahal pun, RM30 sepasang, kalau satu masjid dapat 10 pasang baru RM300. Mana yang berkemampuan dan rezeki terlebih tu, apa salahnya menyumbang, pahala dapat, dan saham akhirat pun boleh dapat.

“Yang nak menyumbang dan terlibat projek wakaf terompah ini boleh berhubung dengan Yayasan Jamin atau terus menyumbang ke akaun Maybank 562740161099 atas nama Jamin Art Centre dan rujukan terompah,” katanya. – EDISI 9

Wartawan

Terkini

EMRAZ sasar 12,000 jemaah menerusi pembiayaan umrah AmBank Islamic

EMRAZ Travel & Tours (EMRAZ), sebuah agensi pelancongan dan pengendali umrah dan haji menyasarkan sebanyak 12,000 jemaah bakal menggunakan...

Lagi Artikel Berkaitan