30.5 C
Kuala Lumpur
Friday, September 30, 2022

Ahli politik fokus tanggungjawab bantu rakyat – Agong

Mesti Baca

Hussaini Amran
Hampir 15 tahun dalam bidang kewartawanan. Pernah menyertai Sinar Harian, Utusan Malaysia dan PN BBC Portal.

CYBERJAYA – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihatkan ahli-ahli politik supaya memberi fokus dan menunaikan tanggungjawab serta amanah dalam membantu rakyat yang amat terkesan akibat ancaman wabak COVID-19 tanpa mengira perbezaan fahaman politik.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadzil Shamsuddin berkata, Seri Paduka menzahirkan pandangan bahawa sebuah kerajaan yang teguh merupakan prasyarat utama untuk kestabilan politik, pengukuhan ekonomi dan pembangunan negara yang lestari.

“Pada ketika negara dan rakyat masih bergelut dengan wabak ini, kestabilan politik amat penting untuk menarik pelabur asing dan domestik bagi merangsang pemulihan ekonomi negara,” titah Seri Paduka menerusi kenyataan sempena Ramadan yang dikeluarkan Istana Negara, hari ini.

Al-Sultan Abdullah menitahkan kepada ahli-ahli politik bahawa mereka perlu menjadi suri teladan kepada rakyat dari sudut penyatuan dan urus tadbir negara dengan baik.

Seri Paduka berharap agar kehadiran Ramadan yang mulia menjadi titik mula ke arah penambahbaikan landskap politik yang lebih bersih, beradab dan berintegriti.

Al-Sultan Abdullah juga menasihatkan ahli-ahli politik negara untuk merapatkan saf berganding bahu memerangi penularan COVID-19 demi keselamatan rakyat dan kesejahteraan negara.

Ahmad Fadzil menambah, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan jaminan kepada rakyat bahawa sistem pilihan raya berparlimen di bawah pentadbiran raja berperlembagaan yang mendukung prinsip keluhuran Perlembagaan Persekutuan akan terus dipelihara di negara ini.

Baca juga:   Ibu cuba bunuh diri lepas ragut nyawa lima anak
Baca juga:   Bagai 'pak nujum' dalam politik

Seri Paduka turut berpandangan bahawa keutamaan dalam tempoh darurat sehingga 1 Ogos ini sewajarnya diberikan kepada usaha melawan wabak COVID-19 dan tindakan-tindakan afirmatif untuk memacu pemulihan ekonomi negara menerusi inisiatif-inisiatif kerajaan termasuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan demi kemaslahatan rakyat dan kesejahteraan negara.

Bersempena ketibaan Ramadan, Seri Paduka mengambil kesempatan menyeru seluruh umat Islam agar mengaut keberkatan di bulan yang mulia itu untuk meneguhkan lagi ketakwaan dalam diri serta memperbanyakkan amalan soleh.

“Umat Islam di Malaysia turut diseru mengimarahkan bulan yang mulia ini dengan pelbagai bentuk pengisian bermakna dan menggandakan ibadah serta memperkukuhkan lagi ukhuwah sesama insan.

“Semoga kehadiran bulan yang mulia ini turut disambut dengan rasa insaf dan syukur atas ujian, rahmat serta nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita,” titah Seri Paduka.

Ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dan Pemulihan di negara ini, Seri Paduka bertitah supaya penganjuran majlis-majlis di seluruh negara sepanjang Ramadan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan perintah-perintah yang ditetapkan kerajaan.

Seri Paduka turut menasihatkan umat Islam khususnya petugas barisan hadapan supaya terus tabah menjalani ibadah puasa dalam suasana dan tatacara kebiasaan baharu dalam usaha memutuskan rantaian penularan jangkitan COVID-19.

“Umat Islam di negara ini turut dinasihatkan supaya terus cekal mengharungi ujian ini dan berdisiplin dalam kawalan kendiri serta mematuhi SOP,” titah Al-Sultan Abdullah. – EDISI 9

Baca juga:   Pemandu lori ditahan cabut bendera, kain rentang parti politik
Baca juga:   Adi Putra diangkat ikon BN, bantu kempen PRU15 kelak

Terkini

Tolak bajet sama seperti tarik sokongan terhadap PM

KETUA Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki menyifatkan tindakan mana-mana pihak menolak Bajet 2023 boleh dianggap seperti...

Lagi Artikel Berkaitan