32.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, March 26, 2023

10 tarikan pelancongan mesti kunjung sekitar Selangor

Mesti Baca

Editor
Editor Edisi 9

SELANGOR sememangnya mempunyai tarikan pelancongan yang tersendiri merangkumi elemen budaya setempat, kehijauan alam sekitar yang masih terpelihara, kawasan bandar dengan gaya hidup moden, serta pilihan hidangan dan menu yang pelbagai, dari gerai sehinggalah ke restoran mewah dan terkemuka.

Tatkala industri pelancongan perlu bersedia menangani impak pandemik COVID-19, Selangor memperkukuhkan status sebagai destinasi pelancongan pilihan rakyat Malaysia dengan pelbagai produk pelancongan baharu yang berpotensi untuk menggamit perhatian pelancong pasca-pandemik.

10 lokasi yang mesti anda kunjungi di Selangor adalah seperti berikut:

pelancongan
Gambar: Facebook Singgah Santai Resort
Singgah Santai Resort, Hulu Langat

Singgah Santai Resort merupakan antara penginapan bercirikan resort terbaharu di daerah Hulu Langat dengan pelbagai jenis bilik penginapan mengikut keperluan pengunjung.

Di sini turut disediakan pelbagai ruang untuk bersantai di sekitar kawasan resort.

Para penggemar aktiviti percutian dan backpacking, atau pengunjung yang datang bersama keluarga dan anak-anak kecil pasti akan menikmati pengalaman menginap di sini kerana suasananya yang penuh mendamaikan serta agak terpencil dari hiruk-pikuk bandar.

Alamat: Kg Batu 14, Jalan Felcra Semungkis, Hulu Langat, Selangor.

anak-anak sidek
Gambar: Tourism Selangor
Tugu Badminton Anak-anak Sidek, Banting

Di pekan Banting terdapat sebuah monumen yang berdiri gah bagi memperingati jasa anak-anak Sidek yang pernah mengharumkan nama negara sehingga ke peringkat dunia dalam arena sukan badminton.

Kisah mereka juga pernah menjadi nukilan dalam siri animasi dan komik yang amat popular suatu ketika dulu iaitu Anak-Anak Sidek.

Tugu Peringatan Keluarga Haji Sidek ini dibina bagi meraikan kejayaan anak-anak Sidek di persada sukan badminton tempatan dan antarabangsa.

Tugu ini telah didirikan di dalam kawasan kediaman Tuan Haji Sidek di mana ia adalah tempat jaguh-jaguh badminton negara tersebut dibesarkan.

Kini, ia merupakan salah sebuah tarikan dengan nilai sejarah di pekan Banting, Kuala Langat.

Alamat: Jalan Sultan Alam Shah, Kampung Kanchong Darat, 42700 Banting, Kuala Langat, Selangor.

air terjun sungai lepoh
Gambar: @syafiqamirullah
Air Terjun Sungai Lepoh, Hulu Langat

Air Terjun Sungai Lepoh adalah salah sebuah daya tarikan terbaharu di daerah Hulu Langat.

Juga dikenali sebagai Sungai Lopo atau Sungai Lepok, air terjun yang sangat menenangkan ini merupakan sebuah kawasan perkelahan yang sentiasa menarik minat penggemar aktiviti pendakian serta pencinta alam sekitar yang tinggal di sekitar kawasan Lembah Klang, terutamanya pada hujung minggu dan cuti umum.

Alamat: Lot 3461, KM22 Sungai Lepoh, Kampung Kuala 43100, 43100 Hulu Langat, Selangor.

anjung spotter pelancongan
Gambar: Tourism Selangor
Anjung Spotter, KLIA Plane Spotting

Anjung Spotter, yang merupakan sebuah tarikan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di daerah Sepang kini dibuka kepada orang ramai terutamanya peminat kapal terbang dan fotografi.

Baca juga:   Rusia pelawa Malaysia tingkat eksport buah tropika, makanan laut

Di sini, mereka berpeluang untuk melihat dan merakam gambar pesawat yang berlepas atau mendarat di KLIA ini dari sudut-sudut yang menarik.

Baca juga:   Lelaki ancam, provok penguatkuasa MPKS dah kena cekup

Konsep terbuka di Anjung Spotter ini juga memberikan pengalaman luar biasa kepada pengunjung, serta dapat mencipta memori tersendiri terutamanya kepada kanak-kanak.

Alamat: Jalan Pekeliling, KLIA, 64000 Sepang, Selangor.

Ardence Labs
Gambar: Tourism Selangor
Ardence Labs @ Eco Ardence, Setia Alam

Dalam situasi ramai orang asyik berlumba-berlumba mencari tempat-tempat menarik sebagai latar bagi gambar mereka dalam laman media sosial, pemaju hartanah di Selangor turut tidak berkecuali dari mewujudkan tempat-tempat menarik di sekitar kawasan yang dibangunkan mereka.

Sebagai contoh, Ardence Labs @ Eco Ardence merupakan tarikan terbaharu di Setia Alam di mana para pengunjung berpeluang merakamkan gambar yang menarik dengan elemen 2D, 3D, grafitti dan lain-lain.

Alamat: Eco Ardance Sales Gallery PT 8, Persiaran Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor.

Elmina Central Park
Gambar: @heartpatrick
Elmina Central Park, Shah Alam

Kehijauan dalam pemodenan. Elmina Central Park merupakan kawasan riadah yang mempunyai trek joging yang dikeliingi pepohon yang menghijau.

Pengunjung taman juga dapat menikmati kemudahan aktiviti berbasikal dan kasut roda.

Jambatan Icon Elmina (Elmina Iconic Bridge) pula merupakan sebuah struktur yang gah dan sesuai untuk dijadikan latar gambar.

Dengan warna merah terang, jambatan ini kelihatan seolah-olah menyala apabila matahari menghilang dari pandangan sekali gus memberikan pengunjung pemandangan malam yang sangat mengagumkan.

Alamat: Seksyen U16 City of Elmina, 40160, Selangor.

Gambar: Ooi Boon Seng
HL Dragon Fruit Eco Farm, Sepang

HL Dragon Fruit Eco Farm yang terletak di daerah Sepang ini bukan sahaja mempunyai ladang tanaman buah naga yang luas, malah turut menyediakan pelbagai aktiviti pertanian untuk pengunjung.

Mereka berpeluang untuk merasai pengalaman menanam sendiri pokok buah naga, memetik buah naga segar, mempelajari pendebungaan bunga buah naga, serta menjelajahi keindahan kebun buah naga dengan khidmat jurupandu yang mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam tanaman ini.

Alamat: Lot 7608, Jalan Besar, Baru Satu, 43900, Sepang, Selangor.

kolam air panas sungai serai
Gambar: Tourism Selangor
Kolam Air Panas Sungai Serai, Hulu Langat

Selangor terkenal dengan pelbagai keunikan alam semulajadi yang mempunyai penggemar dari pelbagai kelompok usia.

Bertempat di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Kolam Air Panas Sungai Serai merupakan sebuah tarikan terbaharu bagi penggemar alam sekitar.

Di sini terdapat banyak kolam air panas memandangkan struktur tanahnya yang mempunyai kandungan belerang yang tinggi.

Kolam air panas ini juga merupakan destinasi yang tepat untuk disinggahi selepas kesejukan bermandi-manda di kawasan air terjun yang banyak terdapat di daerah Hulu Langat.

Baca juga:   Kes baharu 1,358, Selangor rekod kes harian tertinggi

Alamat: Lot 769, Jalan Sentosa 11/A, Taman Desa Sentosa, Hulu Langat, Daerah Hulu Langat, Selangor.

Gambar: Woodhouse KKB IO Home
Woodhouse KKB IO Home, Tinggian, Kuala Kubu Bharu

Woodhouse KKB IO Home menawarkan pengalaman menginap di seleksi rumah kayu yang cukup unik dengan elemen privasi.

Pemandangan puncak Bukit Kuala Kubu Bharu yang menakjubkan turut menjadi latar di lokasi ini.

Woodhouse KKB IO Home dihiasi dengan kemudahan moden untuk penginapan yang selesa dan serba mewah.

Ia juga mempunyai kolam renang privasi, dua bilik tidur besar dengan bilik mandi individu, dapur luar yang dilengkapi dengan peralatan memasak, ruang makan beranda, kemudahan untuk aktiviti barbeku, mesin basuh, televisyen kabel, meja belajar, serta banyak lagi kemudahan lain.

Baca juga:   Solidariti PAS, UMNO Selangor tolak lantikan PeKT

Alamat: Jalan Harmonian 2, Off Jalan Padang Golf, Tinggian, 44000 Kuala Kubu Bharu, Selangor

Bukit Chenuang, Hulu Langat

Bukit Chenuang yang terletak di daerah Hulu Langat mempunyai potensi untuk menjadi pilihan para penggemar aktiviti pendakian selepas Bukit Broga kerana trek dari pintu masuk Hutan Lipur Sungai Chongkak ke puncak Bukit Chenuang dilengkapi dengan tanda arah yang jelas serta memudahkan.

Di sepanjang perjalanan juga terdapat beberapa batang anak sungai bagi melepaskan lelah dan bersantai, dan pendakian hingga ke puncak Bukit Chenuang dijangka mengambil masa dalam 2-3 jam, bergantung kepada kelajuan dan kemahiran para pendaki.

Alamat: Pejabat Hutan Daerah Selangor Tengah, Tingkat 1, Blok B, Platinum Cheras, 43200 Cheras, Selangor

Selangor tentunya turut tidak berkecuali dalam menangani impak pandemik COVID-19.

Dalam keadaan beberapa operator produk pelancongan yang terpaksa menghentikan operasi, terdapat juga beberapa operator produk pelancongan yang mula mengalu-alukan kedatangan pengunjung pada tahun 2021, di samping pihak Tourism Selangor juga turut mengetengahkan kawasan-kawasan pelancongan alam semulajadi yang baharu di sekitar negeri ini.

Namun, adalah harus diingatkan, aktiviti percutian di negeri ini perlu dilaksanakan dengan berhemah.

Hampir kesemua kawasan pelancongan di Selangor telah mempraktikkan garis panduan berlandaskan prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara, namun pelancong sendiri perlulah sentiasa peka.

Sentiasa pastikan pendaftaran ke premis pelancongan menerusi aplikasi Selangkah: Langkah Masuk Dengan Selamat, amalkan penggunaan cecair pembasmi kuman secara kerap, menjaga penjarakan sosial, serta sentiasa memakai pelitup muka di tempat awam demi kesejahteraan bersama.

Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel dan laman YouTube di saluran ‘Tourism Selangor’.

Wartawan

Terkini

Arif Aiman dan Endrick alami kecederaan, terlepas aksi perlawanan Hong Kong

SKUAD Harimau Malaysia kehilangan dua tonggak utama Arif Aiman dan Endrick dos Santos akibat kecederaan menjelang aksi persahabatan antarabangsa...

Lagi Artikel Berkaitan